Δήμαρχος επέστρεψε σε επιχειρηματία το… δωράκι που του έκανε!

Η Μανουέλα Καρμένα είναι δήμαρχος της Μαδρίτης, εξελέγη πρόσφατα με τη στήριξη των Podemos, βάζοντας τέλος στην πολύχρονη κυριαχία του Λαϊκού Κόμματος στην πρωτεύουσα. Είναι γνωστή για την απλότητά της και πρόσφατα έδωσε ένα ακόμα δείγμα.

Ένας επιχειρηματίας της Μαδρίτης τής έστειλε ένα προσωπικό δώρο για το νέο έτος. Δεν ήταν χρήματα, ήταν ένα βιβλίο-οδηγός για τον αφρώδη οίνο.

Εκείνη όμως δεν το δέχθηκε. Του έστειλε μια εξαιρετικά ευγενική επιστολή, στην οποία του θυμίζει: «Αγαπητέ μου φίλε, οι αξιωματούχοι δεν πρέπεο να δεχόμαστε δώρα. Θα το προωθήσω στη δημοτική βιβλιοθήκη για όσους ενδιαφέρονται.

» Ελπίζω από καρδίας οι ευχές στο εξής να είναι μόνο λόγια.»

Η 71χρονη Μανουέλα Καρμένα είναι δικηγόρος και πριν από λίγα χρόνια συνταξιοδοτήθηκε από το δικαστικό σώμα. Τα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο υπερασπίστηκε τα εργατικά δικαιώματα, όπως και κρατούμενους από το καθεστώς.

Υπήρξε μέλος του ΚΚ Ισπανίας, ενώ το 1977 ίδρυσε μαζί με άλλους συναδέλφους της ένα δικηγορικό γραφείο για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τον Φεβρουάριο του 1977, στα δύσκολα ακόμα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ακροδεξιοί ένοπλοι μπήκαν στο γραφείο και σκότωσαν πέντε δικηγόρους. Εκείνη γλίτωσε. Αρκετά χρόνια αργότερα, τρία άτομα καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για τις δολοφονίες.

Μόλις βγήκε στη σύνταξη, άνοιξε ένα blog προκειμένου να ενθαρρύνει το διάλογο για περισσότερη και καλύτερη ποιότητα στην απονομή δικαιοσύνης.

Παράλληλα, έστησε ένα μαγαζί σε κεντρικό σημείο της Μαδρίτης, όπου πωλούνται είδη μπεμπέ φτιαγμένα από φυλακισμένες γυναίκες. Μάλιστα τα έσοδα διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών τους.

Ακόμα και η ίδια η Καρμένα συμμετέχει σχεδιάζοντας παπουτσάκια για μωρά. Κυκλοφορεί δε πάντα με ποδήλατο.

To 2015 αποδέχθηκε την πρόταση να τεθεί επικεφαλής της λίστας Ahora Madrid για το αξίωμα του δημάρχου. Και κέρδισε.

tovima.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: