Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Καθώς κλωτσούσα τα τζάμια, το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου», είπε ο μεσίτης

«Ήταν σε κατάσταση αμόκ» είπε για τον Ζακ Κωστόπουλου ένας εκ των κατηγορούμενων αστυνομικών που βρισκόταν στο σημείο  — Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Απριλίου

«Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. Σήμερα πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν ο θάνατός του και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου. Δεν χτύπησα το κεφάλι του. Χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή. Αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα», είπε σήμερα κατά την απολογία του στη δίκη για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, το Σεπτέμβριο του 2018, στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, ο 55χρονος μεσίτης, ο οποίος μαζί με πέντε ακόμη άτομα αντιμετωπίζει κατηγορία για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βάρος του 33χρονου θύματος. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι ουδέποτε χτύπησε τον Ζακ Κωστόπουλο, αλλά ότι καθώς κλωτσούσε τα τζάμια το κεφάλι του θύματος «ήρθε σε επαφή» με το πόδι του.

«Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια. Δεν ήθελα να τον τραυματίσω. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική», είπε ακόμη στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος μεσίτης και δέχθηκε «» ερωτήσεων από την έδρα σχετικά με την όλη στάση και συμπεριφορά του εκείνες τις κρίσιμες στιγμές. «Είδα να κινδυνεύουν οι συνάνθρωποι μου, ήταν ενστικτώδη αντίδραση να το σταματήσω, να μην γίνει κακό. Η αστυνομία δεν είχε έρθει και πήγα να προλάβω το κακό. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική», υποστήριξε ο ακόμη ο 55χρονος με την πρόεδρο της έδρας πάντως να του απαντά «αν ενεργούσαν όλοι ενστικτωδώς θα ήμασταν ζούγκλα».

Ακόμη, ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι σκοπός του ήταν να περιορίσει τον Ζακ Κωστόπουλο μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή θέλησε να καθαρίσει τα τζάμια (τα οποία προεξείχαν στη βιτρίνα αποτρέποντας την έξοδο του 33χρονου) με αποτέλεσμα να του ανοίξει πέρασμα για να βγει έξω.

Κατηγορούμενος: Κλώτσησα την τζαμαρία για να μην τραυματιστεί…

Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;

Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να πάθει κακό.

Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλωτσήσατε.

Κατηγορούμενος: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.

Ένορκος: Με αυτό που κάνατε, τον διευκολύνατε να βγει. Αφού λέτε ότι δεν είχε καλή πρόσβαση για να βγει… δεν το καταλαβαίνω…

Κατηγορούμενος: Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια.

Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;

Κατηγορούμενος: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω…

Ένορκος: Δεν μου απαντάτε όμως…

Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο.

«Ήταν σε κατάσταση αμόκ»

Ακολούθησαν οι απολογίες των δυο εκ των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο. «Το άτομο ήταν σε κατάσταση αμόκ και δεν ξέραμε πως θα λειτουργήσει. Έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα», στην απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος αστυνομικός.

Ένορκος: Ποιες ήταν οι σωματικές επαφές που είχατε με τον Ζακ Κωστόπουλο;

Κατηγορούμενος: Η σωματική επαφή που είχα με τον θανόντα, ήταν το σπρώξιμο που του έκανα, με το πόδι μου σε μαλακά μόρια κάτω από τη μέση. Δεν ήθελα να του κάνω . Ήθελα να χάσει την ισορροπία του. Αυτή η μόνη επαφή που είχα μαζί του.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος αστυνομικός, είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του: «Είχαν προηγηθεί έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει με το γυαλί τον διασώστη του ΕΚΑΒ και συνάδελφο μου. Εμάς το μέλημα μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε.

Πρόεδρος: Να τον παραδώσετε ζωντανό.

Κατηγορούμενος: Ζωντανός έφυγε.

Εισαγγελέας: Μήπως έπρεπε να κρίνετε ότι δεν έπρεπε να γίνει εκείνη τη στιγμή;

Κατηγορούμενος: Την ώρα που σηκώθηκε με γυαλί ήταν επικίνδυνος. Από τη στιγμή που είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής ήταν επικίνδυνος και έπρεπε να τον δεσμεύσουμε.

Ακόμη, ο συγκεκριμένος αστυνομικός υποστήριξε ότι η μόνη σωματική επαφή που είχε με τον Ζακ Κωστόπουλο ήταν όταν τον ώθησε στο γλουτό προκειμένου να του πέσει το γυαλί που είχε στο χέρι και να τον συλλάβουν με τους συναδέλφους του.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Απριλίου.

.

Πηγή: Protothema.gr

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: