Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο δικαστήριο ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο Κώστας Μπαρμπαρούσης

Στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρίσκεται ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί ως μέλος του «διευθυντηρίου» σε κάθειρξη 10 ετών.

«Παρών» και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κώστας Μπαρμπαρούσης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση σε κάθειρξη 6 ετών.

Ως μάρτυρας έχει έρθει να καταθέσει ο ηλικιωμένος πατέρας του, ο οποίος με δυσκολία περπατά.

H διαδικασία για τη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση των καταδικασθέντων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται με αγορεύσεις.

Συνήγοροι Αιγυπτίων ψαράδων: Να μη δοθούν αναστολές

Στο μεταξύ, να μη δοθούν αναστολές ζητούν με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας.

Οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων επισημαίνουν ότι η Χρυσή Αυγή ναι μεν καταδικάστηκε στις 7/10/2020, πλην όμως «η δίκη δεν τελείωσε ακόμα» και «οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα».

Το διακύβευμα, σύμφωνα με τους τρεις συνηγόρους, είναι «η απόκρουση της προσπάθειας των κατηγορουμένων να πέσουν στα μαλακά, τα ελαφρυντικά, οι ποινές, η ανασταλτική δύναμη της έφεσης».

Οι κ. Καμπαγιάννης, Παπαδάκης και Σκαρμέας υπογραμμίζουν ότι οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (13 έτη κάθειρξης αντί 15 έτη που είναι το ανώτατο όριο). Το ίδιο ισχύει για τους ενταχθέντες στην εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός πολιτικού συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), για τους οποίους οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες, που είναι τα 10 έτη.

Επιπλέον, οι δικηγόροι των αλιεργατών υπενθυμίζουν ότι «οι συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συνηγόρων, συν τοις άλλοις, «το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει μικρότερες ποινές από τις αρμόζουσες για τους υποψήφιους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάσθηκαν για δύο αδικήματα (την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)». Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι 10 έτη κάθειρξης στον έναν δράστη και 7 έτη κάθειρξης σε όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, τις οποίες οι τρεις δικηγόροι χαρακτηρίζουν «αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα», τονίζοντας ότι «χωρίς το Δικαστήριο να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα». Ακόμα, «πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν, ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις» σημειώνουν οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων.

Στην σημερινή συνεδρίαση οι δικηγόροι των κατηγορουμένων διεκδικούν την αναγνώριση αναστέλλουσας ισχύος στις εφέσεις τους, δηλαδή οι ποινές των καταδικασθέντων να μην εκτελεστούν άμεσα. «Χορήγηση της αναστολής στο διευθυντήριο και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις θα σημάνει ότι η κοινωνία, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα περιμένουν πολλά ακόμα χρόνια για να εκτίσουν οι κατηγορούμενοι τις ποινές τους» λένε οι τρεις δικηγόροι και υπογραμμίζουν «αυτό θα είναι αδιανόητο για τη διευθύνουσα ομάδα. Θα είναι όμως και απαράδεκτο για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που 8 χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση που τέλεσαν έχουν κρατηθεί μόνο μία (1) ημέρα!»

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κατά των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ εξηγούν ότι δεν έχουν δικονομικά το δικαίωμα να προσβάλουν την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους κατά των οποίων παρίστανται, ωστόσο «το έχει ο Εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ. και οφείλει να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη».

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: