Δίκη Τοπαλούδη: Διεκόπη για τρίτη φορά – Αρνήθηκαν 4 δικηγόροι να υπερασπιστούν τον 22χρονο Αλβανό

«Όχι» από δικηγόρους να αναλάβουν τον Αλβανό κατηγορούμενο, καθυστερήσεις στη διεξαγωγή της διαδικασίας — Τελικά ορίστηκαν δυο που αποδέχθηκε – Διεκόπη η δίκη για τις 21 Μαρτίου – Τι ζήτησαν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη

Μετ εμποδίων διεξήχθη σήμερα η δίκη για τη δολοφονία και το βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, το Νοέμβριο του 2018. Ο ένας μετά τον άλλον οι δικηγόροι που διορίζει το δικαστήριο για να αναλάβουν την υπεράσπιση του Αλβανού κατηγορούμενου παραιτούνταν.

Το αποτέλεσμα ήταν, το δικαστήριο να οδηγείται σε συνεχείς διασκέψεις προκειμένου να ορίζει δικηγόρους από τη σχετική λίστα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, προκειμένου, όπως ο νόμος ορίζει, ο Αλβανός κατηγορούμενος να έχει υπεράσπιση. Παρόντες σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν οι γονείς της αδικοχαμένης κοπέλας, οι οποίοι διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα από εβδομάδα σε εβδομάδα για να βρεθούν στο Εφετείο στη δίκη για τη δολοφονία του παιδιού τους.

Οι δυο γονείς της αδικοχαμένης φοιτήτριας διαμένουν μόνιμα στο Διδυμότειχο και από εκεί ξεκινούν κάθε φορά για να βρεθούν στο δικαστήριο, στην Αθήνα. Τελικά, σήμερα, έπειτα από τέσσερις παραιτήσεις δικηγόρων από την υπεράσπιση του Αλβανού κατηγορούμενου, το δικαστήριο κατάφερε να ορίσει δυο νέους που δέχθηκαν να τον αναλάβουν. Εν τέλει, η δίκη διεκόπη για τις 21 Μαρτίου προκειμένου οι νέοι συνήγοροι να ενημερωθούν επί της δικογραφίας.

Από την πλευρά τους οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, ζήτησαν από το δικαστήριο να εξεταστούν στις 28 Μαρτίου και το δικαστήριο να ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου με την εξέταση άλλων μαρτύρων. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα.

Τι είχε προηγηθεί

Το γαϊτανάκι των παραιτήσεων των δικηγόρων άρχισε από νωρίς σήμερα το πρωί με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει αφού ήδη είχε διακοπή δυο φορές.

Ειδικότερα, με την έναρξη της δίκης σήμερα, ο πρώτος συνήγορος του Αλβανού κατηγορούμενου υπέβαλλε την παραίτηση του. Στο εν λόγω συνήγορο, το δικαστήριο είχε δώσει πολυήμερη προθεσμία περίπου ενός μήνα, προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία, πλην όμως ο ίδιος σήμερα εμφανίστηκε στο ακροατήριο και ζήτησε αναβολή, διότι όπως είπε δεν είναι έτοιμος ακόμη.

Μάλιστα, νωρίτερα, ο ίδιος είχε επικαλεστεί απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για μη συμμετοχή των δικηγόρων, σε δίκες μετά την τρίτη διακοπή εφόσον δεν έχει αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία. Σε αυτή την απόφαση μάλιστα στήριξε το αίτημα για αναβολή, πλέον του ισχυρισμού του ότι δεν έχει προλάβει να μελετήσει τη δικογραφία.

Απαντώντας στο αίτημα η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, επισήμανε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς το δικαστήριο έχει προχωρήσει από την πρώτη συνεδρίαση στην κλήρωση των ενόρκων και έχει συγκροτηθεί. Μάλιστα, η έδρα επισήμανε προς το συνήγορο πως εκείνος κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 14 Φεβρουαρίου είχε ζητήσει τη διακοπή της δίκης, προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία.

Μάλιστα τότε, το δικαστήριο είχε διακόψει τη δίκη για σχεδόν ένα μήνα, προκειμένου να του δοθεί ο χρόνος τον οποίον ζήτησε. Η έδρα έπειτα από αυτή τη διακοπή είχε ορίσει νέα δικάσιμο για τις 10 Μαρτίου. Όμως και κατά την ημερομηνία αυτή, η δίκη διεκόπη εκ νέου καθώς μία ένορκος αλλά και ο ίδιος ο συνήγορος είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοιό.

Τελικά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για αναβολή που έθεσε ο συνήγορος και στη δικαστική αίθουσα έλαβε χώρα ο εξής διάλογος:

Συνήγορος: Παραιτούμαι σε τόσο σοβαρή δίκη σας είχα πει την προηγούμενη φορά ότι χρειάζεται διακοπή μέχρι τον Απρίλιο για να μελετήσω τη δικογραφία.

Πολιτική Αγωγή: Οι άλλοι συνάδελφοι διάβασαν σε δυο ώρες την απόφαση. Τι είναι αυτά που λέτε;

Πρόεδρος: Το δικαστήριο πριν ένα μήνα διάβασε την απόφαση όταν τη χρεώθηκε. Εσείς θέλετε τόσους μήνες;

Συνήγορος: Παραιτούμαι.

Εισαγγελέας: Τότε να διορίσουμε τρεις νέους δικηγόρους.

«Ηθικοί λόγοι»

Στη συνέχεια το δικαστήριο έπειτα από σύντομη διακοπή, διόρισε τους τρεις νέους δικηγόρους που από τη σχετική λίστα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Και αυτοί αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση του κατηγορούμενου, επικαλούμενοι λόγους ηθικής τάξεως. Μάλιστα χειροκροτήθηκαν από όσους βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δικηγόρος που ορίστηκε δήλωσε στο δικαστήριο ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αντιβαίνει στις αρχές της. «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον» τόνισε η δικηγόρος και καταχειροκροτήθηκε.

Η δεύτερη δικηγόρος που διορίσθηκε επίσης από το δικαστήριο, είπε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε αι εγώ». Τέλος, ο τρίτος δικηγόρος που ορίστηκε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Απαντώντας η εισαγγελέας της έδρας στους τρεις δικηγόρους και στα όσα εκείνοι προέβαλλαν τους είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά πως λειτουργεί το δικαιικό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ότι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει».

«Δεν φταίω»

Να σημειωθεί ότι ο έτερος κατηγορούμενος με καταγωγή από τη Ρόδο ο οποίος και σήμερα έδωσε το «παρών» στη δίκη αρνήθηκε τις κατηγορίες του ομαδικού βιασμού και της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει.

«Δε φταίω. Δε έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους» τόνισε ο κατηγορούμενος, ο οποίος ως επαγγελματική ιδιότητα δήλωσε ζαχαροπλάστης!

Εκτός της δικαστικής αίθουσας ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη επισήμανε πάντως νωρίς το πρωί στον πρώτο παραιτηθέντα συνήγορο την ταλαιπωρία που υφίσταται η οικογένεια του με τη δευτεροβάθμια δίκη να διακόπτετε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. «Συμπαρίσταμαι στο πόνο σας αλλά και εγώ πρέπει να κάνω τη δουλειά μου», του απάντησε ο δικηγόρος.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 21 Μαρτίου.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: