Δίκη Λιγνάδη – Ελένη Κούρκουλα: «Περίεργες προσωπικότητες» οι άνδρες που κατήγγειλαν τον Λιγνάδη

«Βρήκαν ένα ζωηρό eρωτικά άνθρωπο για να πλήξουν την κυβέρνηση» είπε η ηθοποιός —  Κατήγγειλε «τρομοκρατία» εις βάρος πολλών που ήθελαν να πάνε στο δικαστήριο και να καταθέσουν υπέρ του Δημήτρη Λιγνάδη

Τον ισχυρισμό ότι η δίωξη σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη σκοπό είχε να πλήξει τη κυβέρνηση, προέβαλλε εκ νέου σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η ηθοποιός, πολιτικός και στενή φίλη του κατηγορούμενου σκηνοθέτη, Ελένη Κούρκουλα.

Μάλιστα, η μάρτυρας ανέφερε πως πολλοί ηθοποιοί που θα ήθελαν να καταθέσουν υπέρ του Δημήτρη Λιγνάδη δεν προσήλθαν να στο δικαστήριο. «Υπάρχει ένα τρομοκρατικό κλίμα που πολλοί ηθοποιοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να έρθουν φοβούνται διότι υπάρχει το twitter, το οποίο καταριέται και βρίζει. Υπάρχουν τα κανάλια που επί πάρα πολύ καιρό, δεν έχουν κάνει την καλύτερη πληροφόρηση, οπότε όλος ο κόσμος είναι μαζεμένος», είπε η κυρία Κούρκουλα, σημειώνοντας πως παρ’ όλα αυτά η ίδια έχει μία θετική διαίσθηση.

Η μάρτυρας εξετάστηκε στο ακροατήριο από συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας, αλλά και την υπεράσπιση και επισήμανε πως σε εκείνη οι άνδρες που κατήγγειλαν τον Δημήτρη Λιγνάδη φαίνονται «περίεργες προσωπικότητες». Για τον χαρακτηρισμό της αυτό προς τους καταγγέλλοντες, η μάρτυρας δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων από τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας.

Γιάννης Βλάχος (συνήγορος υποστήριξη της κατηγορίας): Αναφέρατε τον όρο περίεργες προσωπικότητες για τους καταγγέλλοντες. Τι εννοείτε;

Ελένη Κούρκουλα: Είναι κάποιοι νεαροί που λένε ότι ονειρεύονταν να γίνουν Ρουβάς ο ένας, μεγάλος σταρ ο άλλος. Αναρωτιέμαι εκτός από την επαφή τους με Λιγνάδη, έκαναν κάτι άλλο προς αυτή την κατεύθυνση, προσπάθησαν να μπουν σε αυτό το χώρο; Πήγαν σε ένα ωδείο; Μία σχολή; Μου φαίνονται περίεργοι άνθρωποι αυτοί που λένε τον πήρα από το αεροδρόμιο τηλέφωνο, πήγαμε σπίτι μου, μου την έπεσε και ξαναπήγα σπίτι του διότι ήθελα να γίνω Ρουβάς (…) Έχω καταλάβει ότι ο Αλί (σ.σ. καταγγέλλων) έκανε για λίγο καιρό δεσμοφύλακας στην Σουηδία και μετά είδα ότι είχε μία περίεργη επαγγελματική ζωή στο Ντουμπάι. Είδα φωτογραφίες του. Πως ξαφνικά βρέθηκε να κάνει real estate; Εγώ στη ζωή μου δεν έχω συναντήσει τέτοιους ανθρώπους, πρώτη φορά εδώ…».

Ο συνήγορος επέμεινε και κάλεσε εκ νέου τη μάρτυρα να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννοεί χαρακτηρίζοντας τους καταγγέλλοντες «περίεργες προσωπικότητες». Απαντώντας, η κυρία Κούρκουλα είπε πως δεν διέγνωσε στον πρώτο καταγγέλλοντα «ένα παιδί που μπήκε στο μόχθο της ζωής για να κατακτήσει το όνειρο του», ενώ απευθυνόμενη στον συνήγορο είπε: «Να κοιτάξετε στα παιδιά σας να μάθετε πως να κατακτήσουν αυτό που θέλουν με κόπο και να μην γίνουν βίζιτες». Ανέφερε, δε, πως για να γίνει κανείς μουσικός χρειάζεται κόπος και τα κατάφεραν οι πιο ταλαντούχοι και οι εργατικοί.

Μαρία Κουρτέση (συνήγορος υποστήριξη κατηγορίας): Γιατί χρησιμοποιήσατε αυτή τη λέξη, βίζιτες για καταγγέλλοντες;

Ελένη Κούρκουλα: Δεν το είπα για καταγγέλλοντες. Είπα ότι παρά πολλοί που δείχνουν τα κορμιά τους στα social media, είναι πολλές φορές βίζιτες.

Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, η κυρία Κούρκουλα κατέθεσε ακόμη πως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «φοβούμενη πολιτικό κόστος για να υπερασπίσει τον εαυτό της και την κυβέρνηση παραίτησε τον Λιγνάδη…». Όπως μάλιστα ανέφερε η μάρτυρας «υπήρχε φημολογία ότι κάτι θα συμβεί με τον Λιγνάδη. Είχε φτιαχτεί μία ατμόσφαιρα λες και επρόκειτο για τον Κουφοντίνα. Εγώ πιστεύω ότι αυτό στηνόταν από πριν, και ξαφνικά είδαμε συνέντευξη Νίκου Σ.».

Μαρία Κουρτέση: Μπορείτε να συγκεκριμενοποιήσετε ποιοι ζηλεύουν τόσο τον Λιγνάδη και τον κυνηγούν;

Ελένη Κούρκουλα: Ονομαστικά δεν ξέρω. Το θέατρο είναι άκρως ανταγωνιστικό.

Μαρία Κουρτέση: Ήταν σκηνοθέτες; Ηθοποιοί;

Ελένη Κούρκουλα: Δεν ξέρω.

Μαρία Κουρτέση: Τα κίνητρά τους;

Ελένη Κούρκουλα: Ο φθόνος. Δεν θεωρώ ότι έχει να κάνει με προσωπικά, βρήκαν ένα ζωηρό eρωτικά άνθρωπο για να πλήξουν την κυβέρνηση.

Μαρία Κουρτέση: Δύο μετανάστες θα πλήξουν την κυβέρνηση;

Ελένη Κούρκουλα: Η εντύπωση μας τότε….

Ακολούθως η μάρτυρας εξετάστηκε από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης του Δ. Λιγνάδη.

Αλέξης Κούγιας: Όταν επιλέχθηκε ο κ. Λιγνάδης είτε ως καθηγητής ή αναπληρωτής διευθυντής σχολής Εθνικού Θεάτρου, υπήρχε καμία αντίρρηση;

Ελένη Κούρκουλα: Καμία. Πρώτος τον πήρε στον Εθνικό ο Κούρκουλος.

Αλέξης Κούγιας: Υπήρξε έστω και ένας να διαμαρτυρηθεί είτε αγόρι ή κορίτσι ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του;

Ελένη Κούρκουλα: Όχι ποτέ.

Αλέξης Κούγιας: Εδώ τον κατηγορούν ότι όλα αυτά τα χρόνια ενώ είχε χιλιάδες παιδιά είτε στις δραματικές σχολές είτε στα σχολεία (Αρσάκειο, Ίασμος, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κλπ), βίασε αυτούς τους τέσσερις…

Ελένη Κούρκουλα: Ποτέ δεν υπήρξε τίποτα.

Αλέξης Κούγιας: Η κυρία Κονιόρδου είναι υπουργός μέχρι το 2019, έκανε ένας δημοσιογράφος ερώτηση ότι ακούγονται ψίθυροι για Λιγνάδη;

Ελένη Κούρκουλα: Όχι.

Αλέξης Κούγιας: Λίγους μήνες πριν τη καταγγελία, η κυρία Κονιόρδου επέλεξε τον κ. Λιγνάδη για να επανέλθει στο θέατρο. Τον επέλεξε ενώ ήταν ένας ανήθικος άνθρωπος;

Ελένη Κούρκουλα: Όχι βέβαια.

Πάντως ούτε και από τη σημερινή διαδικασία έλειψαν οι αντεγκλήσεις και λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των αντίδικων μερών. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: