Διεθνείς επαφές ξεκινά ο Μητσοτάκης για την Αγία Σοφία

Γύρο τηλεφωνικών επαφών ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία.

Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με διεθνείς φορείς με στόχο να υπάρξει απάντηση στη νέα προκλητική κίνηση του προέδρου της Τουρκίας, που έχει προκαλέσει συζητήσεις σε όλο τον κόσμο.

Επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνομιλία του είχε να κάνει με το θέμα της Αγίας Σοφίας, με τον πρωθυπουργό να του εκφράζει τη συμπαράστασή του και την υποστήριξή του απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Μητσοτάκης: Αυτή η απόφαση επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Παρέμβαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της» τόνισε αρχικά στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως: «Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Καταλήγοντας η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: