Διεκόπη πριν καν αρχίσει η δίκη του Στέργιου Νέζη για τα 250.000 ευρώ που έλαβε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο

Για τις 13 Μαρτίου διεκόπη η δίκη του άλλοτε ισχυρού άνδρα της ΔΕΗ, Στέργιου Νέζη για την υπόθεση της «μίζας» των 250.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο, το 2003, μέσω εξωχώριας εταιρίας, προκειμένου να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ έργο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Αφορμή για τη διακοπή της δίκης στάθηκε η εισαγωγή με πνευμονία στο νοσοκομείο του κατηγορούμενου. Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων προσκομίστηκε έγγραφο από ιδιωτικό νοσοκομείο.

Ο κ. Στέργιος Νέζης πριν από έξι μήνες καταδικάστηκε, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 5 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ υποχρεώθηκε να καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ για να του χορηγήσει αναστολή το πρωτόδικο δικαστήριο το οποίο παράλληλα αποφάσισε την κατάσχεση και δήμευση του ποσού των 250.000 ευρώ που, κατά την κατηγορία, ήταν η «μίζα» που δόθηκε.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα καταδίκασαν τον Στέργιο Νέζη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος το οποίο συνδέεται με το αδίκημα της δωροδοκίας. Ένα αδίκημα που το δικαστήριο έκρινε ότι είχε παραγραφεί με αποτέλεσμα να γλυτώσει την καταδίκη ο συγκατηγορούμενος του, επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος αν και το δικαστήριο, με την απόφαση του, δέχτηκε πως διαπράχθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου εκδόθηκε μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου 10 μηνών, τον περασμένο Ιούλιο, λίγες μόλις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος είχε υιοθετήσει αλλαγές στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από νομικούς «διατάξεις πλυντήριο» και οδήγησαν σε ξαφνικό θάνατο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς δημιουργώντας αίσθηση ατιμωρησίας.

Οι αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος ήταν τέτοιας έντασης που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έσπευσε τον περασμένο Νοέμβριο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των επίμαχων διατάξεων που άφηναν στο απυρόβλητο τους πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: