Διευκρινήσεις του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στις εφημερίες

Διευκρινήσεις έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις αλλαγές στις εφημερίες που δρομολογήθηκαν, μετά τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

“Στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν πάντα γιατροί που εφημερεύουν στα επείγοντα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον κεφαλαιώδη ρόλο της επείγουσας ιατρικής στην ασφαλή αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού, έδωσε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την εξειδίκευση αλλά και την απασχόληση στα ΤΕΠ. Στα μικρότερα νοσοκομεία, ο οργανισμός συχνά προβλέπει μία ή δύο θέσεις ειδικών, επειδή και τα περιστατικά που δέχεται ένα μικρότερο νοσοκομείο είναι λίγα” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι εφημερίες τομέα

Με αυτά τα δεδομένα, το ΚεΣΥ – που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο – γνωμοδότησε ως εξής: “όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (πχ ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας” εξηγεί τι θα ισχύει με τις νέες εφημερευσεις των νοσοκομείων το υπουργείο Υγείας.

Η γνωμοδότηση του ΚεΣΥ

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει πως η πρόταση του ΚεΣΥ, την οποία αποδέχθηκε, δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία που έχουν πληθώρα ειδικοτήτων.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό, αναφέρει.

Αντίθετα, “εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού πχ παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα. Εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο. Και τέλος η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας” καταλήγει το υπουργείο Υγείας.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: