Διαμαρτυρία από Ουκρανούς για το ανέβασμα ρωσικής όπερας στη Σκάλα του Μιλάνου

Ουκρανός διπλωμάτης έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της Σκάλας του Μιλάνου και στους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες για να διαμαρτυρηθεί για τα σχέδια να ανέβει η ρωσική όπερα «Μπορίς Γκοντουνόφ» τον Δεκέμβριο.

Ο Αντρίι Καρτίς, ο οποίος είναι επικεφαλής του ουκρανικού προξενείου στο Μιλάνο, δήλωσε ότι τέτοιες παραστάσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη «δυνητικών στοιχείων προπαγάνδας», μετέδωσε την Πέμπτη το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Το έργο συνέθεσε ο Μοντέστ Μουσόργκσκι τον 19ο αιώνα. Οι Ρώσοι καλλιτέχνες της όπερας — ο βαρύτονος Ιλντάρ Αμπντραζάκοφ και η σοπράνο Άννα Ντενίσοβα — έχουν τους βασικούς ρόλους σε αυτήν την παραγωγή, με την οποία εγκαινιάζεται η νέα σεζόν στη Σκάλα του Μιλάνου στις αρχές Δεκεμβρίου. Η εν λόγω παράσταση συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες του πολιτιστικού ημερολογίου της Ιταλίας.

Ο Καρτίς κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί τον πολιτισμό για να δώσει βαρύτητα στους ισχυρισμούς της για μεγαλείο και δύναμη» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Αρκετές ενώσεις που εκπροσωπούν Ουκρανούς που ζουν στην Ιταλία έχουν επίσης διαμαρτυρηθεί για την επιλογή του κλασικού έργου του Μουσόργκσκι αυτή τη περίοδο. Έχουν ζητήσει να ανέβει μια διαφορετική όπερα και να μην ανέβουν ρωσικά έργα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Ντομινίκ Μέγιερ, τόνισε ότι όταν παρουσίασε το πρόγραμμα τον Ιούνιο δεν είχε κανένα σχέδιο για πολιτιστικό μποϊκοτάζ της Ρωσίας.

Δεν υπήρξε σήμερα κανένα άμεσο σχόλιο από τη Σκάλα του Μιλάνου.

Μια πηγή με γνώση του θέματος είπε ότι είναι πολύ αργά για να αλλάξουν τα σχέδια για τη βραδιά των εγκαινίων, με τα σκηνικά να έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: