Διακοπές στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου: Ένας πολύχρωμος παράδεισος στην Κρήτη

Η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από τη δοκιμασία που περάσαμε με την πανδημία του κορωνοϊού, γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα, με το μυαλό μας να περιστρέφεται πλέον γύρω από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Καθώς τις σχεδιάζουμε, καλούμαστε να σκεφτούμε πολύ καλά τον προορισμό μας, τον οποίο θα επιλέξουμε με γνώμονα την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την προστασία μας.

Ιδανική επιλογή για τις φετινές μας διακοπές αποτελεί ο Άγιος Νικόλαος στην Κρήτη, στον οποίο μπορούμε να φτάσουμε με πολλούς τρόπους.

Πώς θα φτάσετε στον Άγιο Νικόλαο

Αν επιλέξετε να ταξιδέψετε με το πλοίο, ξεκινήστε από το λιμάνι του Πειραιά και μετά από 8 ώρες θα βρίσκεστε Κρήτη! Τα εισιτήρια ξεκινάνε από τα 28 ευρώ (15 το φοιτητικό), ενώ αν θέλετε να πάρετε και το αυτοκίνητό σας θα σας κοστίσει περίπου 50 ευρώ.

Αν επιλέξετε το αεροπλάνο από Αθήνα, σε μία ώρα θα είστε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου! Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται 65 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο. Ακολουθώντας τον βόρειο οδικό άξονα του νησιού δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από μία ώρα οδήγησης, ενώ θα απολαύσετε και τη διαδρομή. Αν, ωστόσο, δεν έχετε αυτοκίνητο, υπάρχουν πολύ συχνά δρομολόγια λεωφορείων από το αεροδρόμιο αλλά και το λιμάνι του Ηρακλείου.

Ακόμη, από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο θα χρειαστείτε 3–3,5 ώρες περίπου, ενώ από το Ρέθυμνο θα χρειαστείτε περίπου 2,5 ώρες.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Αγίου Νικολάου

Η πρωτεύουσα του Λασιθίου που δεσπόζει στον όμορφο κόλπο του Μιραμπέλλου πήρε το όνομά της από το ομώνυμο βενετσιάνικο κάστρο που καταστράφηκε από τους Τούρκους.

Η ιστορία του τόπου έχει σημαδευτεί από το λιμάνι του, το οποίο βρισκόταν ανέκαθεν στην περιοχή Αμμούδι. Η τοποθεσία αυτή επιλέχθηκε για να φτιαχτεί ένα σημαντικό λιμάνι για την Ανατολική Κρήτη, καθώς οι νησίδες των Αγίων Πάντων, οι φυσικοί κυματοθραύστες του λιμανιού, μπροστά από αυτό, προσέφεραν καλύτερη άμυνα απέναντι σε πιθανούς εισβολείς, αλλά και προστασία από τους βορειοδυτικούς ανέμους που μπορεί να είναι αρκετά ισχυροί.

Από εδώ ξεκίνησε ουσιαστικά ο τουρισμός στην Κρήτη ήδη από τη δεκαετία του 1960, με το πρώτο ξενοδοχείο να λειτουργεί λίγο μετά το 1965.

Μαγευτικές παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε

Ο Άγιος Νικόλαος, ή απλά Άγιος, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι μόνιμοι κάτοικοι, διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα. Μικροί όρμοι, ατελείωτες αμμώδεις ακτές, κρυφοί κόλποι με κρυστάλλινα νερά, είναι μερικές από τις υδάτινες επιλογές σας, αν θέλετε να χαλαρώσετε. Αν πάλι αναζητάτε την περιπέτεια, οργανωμένες παραλίες, θαλάσσια σπορ και εστιατόρια δίπλα στο κύμα ικανοποιούν κάθε απαιτητικό παραθεριστή.

Λόγω του κλειστού κόλπου του Μιραμπέλλου προσφέρεται μεγάλη ασφάλεια, με όλες τις παραλίες να πληρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με πολλές από αυτές να έχουν βραβευτεί με τη «Γαλάζια Σημαία».

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου είναι ο 3ος Δήμος -σε μάχη σώμα με σώμα με τους προπορευόμενους- σε αριθμό γαλάζιων σημαιών στη χώρα μας, αριθμώντας 26 γαλάζιες σημαίες για το 2020! Μάλιστα αρκετές από αυτές μπορεί να τις επισκεφτεί κάποιος ακόμα και με τα πόδια από το κέντρο της πόλης.

Η Κιτροπλατεία, η Άμμος, το Αμμούδι, το Βότσαλο και ο Αλμυρός είναι μερικές από τις πολλές επιλογές που έχετε αν θέλετε να είστε κοντά στο κέντρο της πόλης.

Στον Αλμυρό, έναν υδροβιότοπο εξαιρετικής ομορφιάς, η εναλλαγή κρύων και ζεστών ρευμάτων στην θάλασσα και το παγωμένο νερό στην εκβολή του ποταμιού, δημιουργούν σπάνιες συνθήκες απόλαυσης της παραλίας.

Ο προστατευόμενος υδροβιότοπος διαθέτει καλαμιές, πολλά σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου, ανάλογα την εποχή, όπως και συστάδες του χαρακτηριστικού φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrasti) που υπάρχει μόνο στην Κρήτη και σε μια τοποθεσία στην Μικρά Ασία.

Σε ποιους απευθύνεται

Είναι ένας προορισμός που απευθύνεται σε κάθε ηλικία και γίνεται όσο… περιπετειώδης θέλετε εσείς. Μπορείτε να χαλαρώσετε στο κέντρο της πόλης και να απολαύσετε τις γειτονικές παραλίες κάνοντας βόλτες στα σοκάκια και τα μαγαζιά ή μπορείτε να γυρίσετε τα φαράγγια, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα χωριά του νομού.

Αποδράστε στα γειτονικά χωριουδάκια με ορμητήριό σας τον Άγιο Νικόλαο και επισκεφτείτε τους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές πλούσιου φυσικού κάλλους, ιστορίας και παράδοσης.

Τι πρέπει να δείτε

Το διασημότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι η λίμνη Βουλισμένη, γύρω από την οποία έχει χτιστεί η πόλη του Αγίου Νικολάου. Από τη φύση της ήταν γλυκιά, όμως το 1867 συνδέθηκε με τη θάλασσα μ’ ένα κανάλι που ανοίχτηκε προς το λιμάνι.

Πολλοί είναι και οι μύθοι που τη συνοδεύουν. Ένας από αυτούς θέλει τη Θεά Αθηνά και τη Θεά Άρτεμις να λούζονταν στη λίμνη κάτω από το φως του φεγγαριού. Άλλος μύθος τη θέλει να συνδέεται υπογείως με το ηφαίστειο της Σαντορίνης καθώς, μετά την έκρηξή του, η επιφάνεια της λίμνης γέμισε από νεκρά ψάρια και μύριζε έντονα θειάφι. Ακόμα, κάποιοι πίστευαν ότι η λίμνη δημιουργήθηκε από την καθίζηση ηφαιστείου, θεωρία που ενίσχυαν τα κάθετα κοκκινωπά τοιχώματά της που θυμίζουν κρατήρα ηφαιστείου.

Ένας άλλος αστικός μύθος έλεγε πως η λίμνη δεν έχει πυθμένα, κάτι που καταρρίφθηκε, αφού το βάθος της μετρήθηκε στα 64 μέτρα. Από την άλλη, λέγεται πως όταν τελείωσε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, αποχωρώντας από την Κρήτη, ο γερμανικός στρατός πέταξε στη λίμνη κανόνια και τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ, γεγονός που ενίσχυσε την άποψη περί απύθμενης λίμνης.

Ιδανικό περιβάλλον, με πάπιες και ψαρόβαρκες να πλέουν στα νερά, προκειμένου κάποιος να απολαύσει μια βόλτα και να πιει τον καφέ του ή να γευματίσει. Από το πάρκο που βρίσκεται πάνω από αυτήν μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα της.

Ελούντα: Μια όαση φυσικής ομορφιάς, ιστορίας και πολιτισμού

Δέκα χιλιόμετρα βορειότερα του Αγίου Νικολάου θα συναντήσετε την Ελούντα, τον παγκοσμίου φήμης παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό, με τις γραφικές ακρογιαλιές, τα καταγάλανα νερά, αλλά και τα ταβερνάκια με το παραδοσιακό φαγητό. Χαρείτε το μπάνιο σας στις παραλίες Δρήρος, Πλάκα, Σχίσμα, Χιόνα, Κολοκύθα, Διανισκάρι και απολαύστε μερικά από τα ομορφότερα φυσικά τοπία στην Ελλάδα.

Η ιστορία της Ελούντας ξεκινάει με την αρχαία πόλη Ολούς ή Ολούντα. Η αρχαία πόλη βυθίστηκε στη θάλασσα, μετά από έναν ισχυρό σεισμό το 780 μ.Χ., και τα ερείπιά της διακρίνονται ακόμα και σήμερα, όταν τα νερά είναι ακύμαντα. Η Ολούς υπήρξε η πιο ισχυρή, οχυρωμένη πόλη-κράτος κοντά στη Λατώ, από τις σπουδαιότερες του νησιού, με λιμάνι και δικό της νόμισμα.

Ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, στη συνοριακή περιοχή των αρχαίων πόλεων-κρατών Λατούς και Ολούντος, σε έναν επίπεδο χώρο κοντά στο σημερινό οικισμό Ελληνικά, βρισκόταν ένα ιδιαίτερα παλιό ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη, το «αρχαίον Αφροδίσιον» των επιγραφών του τέλους του 2ου αι. π.Χ. Όταν κλιμακώθηκαν οι διενέξεις των δύο πόλεων για συνοριακές διαφορές και στη θέση περίπου του ερειπωμένου μονόχωρου γεωμετρικού ιερού χτίστηκε το 2ο αι. π.Χ ο ναός δύο σύνναων θεοτήτων, του Άρη και της Αφροδίτης, γεγονός που έδωσε νέα σημασία στον χώρο.

Ένα αξιοθέατο με τεράστια ιστορική σημασία που πρέπει να επισκεφθείτε είναι η Σπιναλόγκα, που βρίσκεται στο μπουγάζι της λιμνοθάλασσας της Ελούντας. Το νησί έχει απίστευτη ιστορία, καθώς υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ενετικά κάστρα της Κρήτης, ενώ είναι γνωστό και ως το «Νησί των λεπρών», αφού εδώ απομονώνονταν οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το 1957.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει ξεκινήσει την ένταξή της στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μια καλά κρυμμένη, σχεδόν μαγική, πόλη που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να επισκεφθεί, είναι η Αρχαία Νάξος πάνω στο Όρος Οξά. Η ιστορική αρχαία πόλη πλαισιώνεται από τη μοναδική θέα προς τον κόλπο του Μιραμπέλλου και τη δεσπόζουσα ομορφιά της λιμνοθάλασσας της Ελούντας. Φήμες θέλουν την Αρχαία Νάξο να λειτούργησε ως ακρόπολη της Ολούντος, με το τείχος και μερικές δεξαμενές της πόλης να υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, έχουν ανακαλυφθεί μερικά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων και νομισμάτων του ξακουστού θεού Διόνυσου.

 

Κάθε επισκέπτης του Αγίου Νικολάου οφείλει να κάνει μια βόλτα στην Αρχαία Λατώ, μία από τις σημαντικότερες πόλεις–κράτη των Δωριέων στην Κρήτη, η οποία θεωρείται η καλύτερα διατηρημένη πόλη της κλασικής–ελληνιστικής περιόδου. Η Αρχαία Λατώ έχει χτιστεί πάνω στο διάσελο δυο λόφων, μία θέση στρατηγική που προσφέρει αμυντική κάλυψη σε ολόκληρη την πόλη.

Το όνομά της λέγεται ότι προήλθε από τη Λητώ (δωρικός τύπος του «Λατώ»), μητέρα του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος, ενώ κυριότερη θεά της πόλης ήταν η Ειλείθυια, η οποία εικονιζόταν και στα νομίσματα. Η πόλη καταστράφηκε περίπου το 200 π.Χ.

Λίγο έξω από τον οικισμό της σημερινής Νεάπολης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Δρήρος, μια πόλη που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα π.Χ. και άκμασε από τα Γεωμετρικά/Αρχαϊκά μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια. Στον αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνονται δύο ακροπόλεις και ανάμεσά τους αγορά αρχαϊκής εποχής. Εκεί βρίσκεται και ο αρχαιότερος ναός γεωμετρικής εποχής, Δελφίνιο, που είναι αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα. Η πόλη καταστράφηκε από εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 220 π.Χ.

Από την άλλη μεριά του δήμου, λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από το Καλό Χωριό μπορείτε να δείτε τα ερείπια του Υστερομινωικού οικισμού Βρόκαστρο (ή Βρώκαστρο), το οποίο ανήκει στους δεκάδες οικισμούς της σκοτεινότερης περιόδου της Κρήτης, μετά την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού.

Μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις στην περιοχή του Κάτω Μιραμπέλλου είναι και ο Πρινιάτικος Πύργος, μια μικρή χερσόνησος στο Καλό Χωριό, μεταξύ των παραλιών Καραβοστάσι και Άγιος Παντελεήμονας.

Ένα αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι και ο Μινωικός Οικισμός Μιλάτου. Μεταξύ του ομώνυμου χωριού και της παραλίας, θα δείτε τα ερείπια ενός αρχαίου μινωικού οικισμού των νεοανακτορικών χρόνων, ενώ έχουν εντοπισθεί θολωτοί τάφοι και κιβωτιόσχημες λάρνακες. Η Μινωική πόλη Μίλατος, καταστράφηκε το 3ο π.Χ. αιώνα από την αντίπαλο Λύττο. Ο Όμηρος, μάλιστα, την συμπεριλαμβάνει στις επτά πόλεις που έστειλαν στρατεύματα στην Τροία.

Ο θρύλος λέει πως ο Μίλατος ήταν ένα αγόρι που ανατράφηκε σε δάσος της περιοχής από μια λύκαινα. Όταν μεγάλωσε, σκότωσε τον τύραννο της πόλης και διέφυγε στις ακτές της Μικράς Ασίας, όπου ίδρυσε τη διάσημη αποικία της Μιλήτου το 1500 π.Χ., μετέπειτα γενέτειρα σπουδαίων φιλοσόφων όπως ο Θαλής, ο Ιππόδαμος και ο Αναξίμανδρος.

Μην ξεχάσετε να κάνετε μία βόλτα στο Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του Λιμεναρχείου του Αγίου Νικολάου, στη λίμνη Βουλισμένη, καθώς θα πάρετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της παραδοσιακής κρητικής ζωής. Η πλούσια συλλογή αποτελείται από παραδοσιακά χειροτεχνήματα υφαντουργίας, με πρωτότυπα κεντήματα και σχέδια, παλαιές ιερές εικόνες, ξυλόγλυπτα αντικείμενα αλλά και χειρόγραφα. Βιβλία, εικόνες, όπλα, κειμήλια, έγγραφα, νομίσματα, παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες και παλιές φωτογραφίες συμπληρώνουν τα εκθέματα.

Επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο -το οποίο τώρα είναι κλειστό για ανακαίνιση αλλά αναμένεται να ανοίξει σύντομα- αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο καθώς φιλοξενεί ευρήματα από την νεολιθική εποχή (5700 — 2800 π.X.), την Μινωική εποχή και μέχρι τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους (100 π.X. — 400 μ.X.). Αποτελείται από οκτώ εκθεσιακούς χώρους και μεταξύ των πιο γνωστών εκθεμάτων της είναι η θεά της Μύρτου, ένα δοχείο για σπονδές με μορφή γυναίκας που ανακαλύφθηκε στον οικισμό της Εποχής του Χαλκού στο Φούρνο, κοντά στη Μύρτο.

Τέλος, στην περιοχή του Μιραμπέλλου, στην οποία έχει δοθεί ο τίτλος του «Άγιον Όρος της Κρήτης», υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός μοναστηριών στην Κρήτη. Η Παναγιά Κερά στην Κριτσά, μάλιστα, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κρήτης, καθώς διαθέτει πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα και διαφορετικές τεχνοτροπίες των τοιχογραφιών.

Γαστρονομικές απολαύσεις

Οι διατροφικές συνήθειες των Κρητικών έχουν απασχολήσει τους επιστήμονες καθώς η παραδοσιακή κρητική διατροφή θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο.

Λιτή και ευρηματική, η κρητική παραδοσιακή κουζίνα στηρίζεται στην ατελείωτη ποικιλία των κρητικών ενδημικών προϊόντων. Μην παραλείψετε να γευτείτε το κρητικό ελαιόλαδο, το σταρένιο ή κριθαρένιο παξιμάδι (ντάκος) και φυσικά το παραδοσιακό ποτό, τη ρακή.

Το κρητικό ελαιόλαδο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η γη είναι εύφορη και πλούσια σε ελαιόδεντρα, ενώ το κλίμα συντελεί στο γεγονός το λάδι να μην είναι βιομηχανικό. Πρόκειται για ένα απόλυτα φυσικό προϊόν που βγαίνει από μια απλή σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά πρόσθετα.

Κρήτη χωρίς ρακή δεν νοείται. Το παραδοσιακό ποτό του νησιού έχει περιεκτικότητα αλκοόλης, περίπου 37% η οποία τον κατατάσσει σε ένα από τα πιο δυνατά ποτά. Η ρακή ή το ρακί δημιουργείται με φυσικό τρόπο, χωρίς επιπρόσθετες συνθετικές ύλες, με ένα “καζάνεμα”. Ως πρώτη ύλη στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα ήδη χρησιμοποιημένα, και δίχως υγρή ουσία, σταφύλια (στράφυλα). Με το καζάνι να βρίσκεται πάνω στη φωτιά, αρχίζει σιγά σιγά να συλλέγεται το απόσταγμα. Η πρώτη, αυτή, ρακή ονομάζεται “πρωτόρακη” και πολλοί την χαρακτηρίζουν ως σκέτο οινόπνευμα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως πολλές τοπικές γιορτές συσχετίζονται με την κρητική διατροφή, με τους Κρητικούς να συνδυάζουν το φαγητό με την καλή παρέα και την κουβέντα!

Συναρπαστικές δραστηριότητες

Πεζοπορία & Ποδηλασία

Ο Άγιος Νικόλαος προσφέρεται για πεζοπορία ή ποδηλασία λόγω της ιδανικής τοποθεσίας του. Τα περισσότερα από τα μονοπάτια είναι σηματοδοτημένα, ενώ διαθέτει ένα δίκτυο με πάνω από 100 διαδρομές. Αρπάξτε τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσετε την άγρια φύση, ενώ θα περιπλανιέστε στα μαγευτικά φαράγγια, μέσα σε καταπράσινα δάση και θα ατενίζετε την υπέροχη θέα από τις βουνοκορφές.

Windsurfing

Το windsurfing ή ιστιοσανίδα είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που συνδυάζει την ιστιοπλοΐα με το surfing. O κόλπος του Μιραμπέλλου αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τους λάτρεις του αθλήματος. Τα καλύτερα σημεία για να σερφάρεις είναι η παραλία Χιόνα στον κόλπο της Ελούντας, το Αμμούδι, το Καραβοστάσι, καθώς προσφέρουν δυνατό και σταθερό αέρα άνω των 5 μποφόρ, με μελτέμια το καλοκαίρι και συχνά μέσα στο χρόνο.

Ακόμη, ο Άγιος Νικόλαος διαθέτει αρκετά σημεία, τα οποία ενδείκνυνται για τους φανατικούς λάτρες του SUP (Όρθια Σανιδοκωπηλασία) και του surfing. Εκεί μπορείτε να σχεδιάσετε μια μικρή διαδρομή κατά μήκος της ακτής και να εξερευνήσετε τους μοναδικά ανάγλυφους κόλπους

Ο κλειστός κόλπος του Μιραμπέλλου προσφέρει ασφάλεια στους ενδιαφερόμενους για εξαιρετικές downwind διαδρομές.

Αν είστε αρχάριοι και θέλετε να ασχοληθείτε με το windsurfing, στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες που προσφέρουν εξοπλισμό και εκπαίδευση σε αρχάριους, ενώ στη Δημοτική Πλαζ ΕΟΤ λειτουργεί ακαδημία Sup.

Ιστιοπλοΐα

Ο επιβλητικός κόλπος του Μιραμπέλλου είναι ιδανικός για να τον εξερευνήσετε με ιστιοπλοϊκό. Το εύρος του σας δίνει την δυνατότητα να πορευθείτε μέσω μία ήρεμης πλεύσης κατά μήκος της ακτής, αλλά και ανοιχτής θαλάσσης, για τους πιο τολμηρούς.

Αναρρίχηση

Ο Άγιος Νικόλαος ενδείκνυται για αναρρίχηση χάρη στους επιβλητικούς βράχους στο ανάγλυφο της επιφάνειάς του. Το ιδανικότερο σημείο είναι το αναρριχητικό πεδίο της Πέζας, το οποίο αποτελείται από 4 βράχους (Μίνωα, Τάλω, Ίστρωνα, Πάνα) και βρίσκεται 12 χιλιόμετρα έξω από τον Άγιο Νικόλαο, σε υψόμετρο 300 μέτρων.

Με ανάπτυγμα διαδρομών που κυμαίνεται από 15 έως και 30 μέτρα, αποτελεί σημαντικό πεδίο στην αθλητική αναρρίχηση της Κρήτης. Σκαρφαλώνοντας μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Μιραμπέλλου και τις κορυφές του Λασιθίου.

Καταδύσεις

Το άγριο ανάγλυφο της επιφάνειας του Αγίου Νικολάου συνεχίζεται και μέσα στη θάλασσα. Ο κόλπος του Μιραμπέλλου αποτελεί έναν πόλο έλξης καταδυτικού τουρισμού, αφού διαθέτει ένα σπάνιο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον. Κάνοντας κατάδυση θα δείτε εντυπωσιακούς σχηματισμούς από αβύσσους, σπηλιές και υφάλους. Ο πυθμένας είναι γεμάτος αρχαία λείψανα, ναυάγια, βραχώδεις πλαγιές και υποθαλάσσια σπήλαια. Τα κρυστάλλινα νερά προσφέρουν ορατότητα άνω των 30 μέτρων και ιδανικές θερμοκρασίες μεταξύ 19°C και 29°C. Αν είστε λάτρης των καταδύσεων, επιβάλλεται να βουτήξετε στον Άγιο Νικόλαο.

Δεν έχει σημασία πότε θα αποφασίσετε να επισκεφθείτε τον Άγιο Νικόλαο. Σημασία έχει να είστε έτοιμοι να ζήσετε μια φανταστική εμπειρία σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας!

ellada

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: