Διαδήλωση στο Μαυροβούνιο κατά του προέδρου της χώρας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, στην πέμπτη κινητοποίηση που οργανώνεται τους τελευταίους δύο μήνες, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς και της κυβέρνησής του.

Το πλήθος, κυρίως φοιτητές και μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μίλο κλέφτη» και «Εμείς είμαστε το κράτος». Οι ακτιβιστές κατηγορούν τον πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας, χρηματισμό και ρουσφετολογία.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αφού ο Ντούσκο Κνέζεβιτς, ένας επιχειρηματίας και πρώην σύμμαχος του Τζουκάνοβιτς κατηγόρησε τον πρόεδρο και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) για κατάχρηση εξουσίας και… ομιχλώδεις οικονομικές συμφωνίες. Τόσο ο Τζουκάνοβιτς όσο και το κόμμα αρνούνται τις κατηγορίες, αλλά τονίζουν ότι οι διαδηλώσεις είναι νόμιμες εφόσον δεν υπάρχουν βίαια επεισόδια.

Ο 57χρονος Τζουκάνοβιτς κυβερνά το Μαυροβούνιο επί τρεις δεκαετίες, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός. Η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλουμε αλλαγές και μετά από 30 χρόνια νομίζω ότι όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν … ότι ο τελευταίος δικτάτορας πρέπει να φύγει», είπε μια 45χρονη, η Άννα Βουγιόσεβιτς.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μαυροβουνίου κατηγορούν πάντως τον Κνέζεβιτς για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του φυγόδικου τραπεζίτη ο οποίος έχει καταφύγει στη Βρετανία. Εκείνος απαντά ότι θα παρουσιάσει περισσότερες αποδείξεις για τη διαφθορά του Τζουκάνοβιτς και των συμμάχων του.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: