Δένδιας: Με λυπεί η φωτογραφία του Ερντογάν, η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 FM μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραξία της περιοχής», τονίζοντας πως «καλό είναι να σοβαρευτούν, να επανέλθουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά μεταξύ μας».

Αναφερόμενος στη φωτογραφία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη «γαλάζια πατρίδα», ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Εμένα η φωτογραφία αυτή με λυπεί. Δεν είναι σοβαρή εικόνα αυτή».

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τη μεγάλη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις και εμπλοκές, αλλά και για την φωτογραφία του Ερντογάν, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Κατ’ αρχάς ας ξεκινήσουμε από το θέμα της Κύπρου. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει μέτρα και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί για να μη χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερα μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Τα σύνορα των κρατών και τα όρια των ζωνών – αναφέρομαι στο χάρτη που μου λέτε – των περιοχών που οι χώρες ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες, δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας σε όποιο Υπουργείο του αρέσει, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Και εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν νομίζω ότι μπορούν να μεταβάλλουν τη διεθνή νομιμότητα, πόσο μάλλον φωτογραφίες.

Νομίζω ότι αυτά είναι απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων και θα ήθελα να πω ότι οι παραβατικές ενέργειες απλώς εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη. Δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Οι απόψεις της Τουρκίας, σε αυτά τα θέματα, είναι η μειοψηφία του ενός στην παγκόσμια κοινότητα. Απομονώνεται η Τουρκία και εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι προϋπόθεση της σταθερότητας είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, όπως ισχύει, όχι όπως μπορεί να το ερμηνεύσει ο οποιοσδήποτε, ζωγραφίζοντας ελεύθερα ως να πρόκειται για πίνακα νεοσουρεαλισμού.

Και επίσης μιλώντας ειλικρινά προς την τουρκική πλευρά, διότι οι Τούρκοι είναι γείτονές μας, θα θέλαμε να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, λέω ότι ούτε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε σε βαλκανοποίηση ξανά της περιοχής, ούτε να τους ακολουθήσουμε στη λογική του περιφερειακού επαρχιωτισμού που ακολουθούνε. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα που κάνανε.

Καλό είναι να σοβαρευτούν, να επανέλθουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά μεταξύ μας. Είμαστε γείτονες. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής. Δεν βοηθάει αυτό ούτε την ίδια την Τουρκία. Και πάντως εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε σε ένα τέτοιο κατήφορο».

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: