Δένδιας για συμφωνία με Αίγυπτο: Άμεσα στη Βουλή προς κύρωση – Το παρασκήνιο και η «λυσσώδης αντίδραση» της Άγκυρας

Το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που ανέφερε πως «δεν ήξερε ότι θα υπέγραφε» όταν μετέβη στο Κάιρο ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «εθνικά συμφέρουσα» τη συμφωνία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επιγραμματικά και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης επί του ζητήματος, λέγοντας πως σύντομα η συμφωνία θα κυρωθεί από τη Βουλή ενώ θα ακολουθήσει και αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων για το περιεχόμενό της.

Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για «λυσσώδη αντίδραση» της Τουρκίας, τονίζοντας πως αυτό δείχνει ότι η συμφωνία που υπεγράφη χθες υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

«Η συμφωνία είναι προϊόν πολλής προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας, έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για κάποια στιγμή μελλοντική διαπραγμάτευση με Λιβύη, και επίσης έχει πρόβλεψη για συμφωνίες με άλλες χώρες αναφέρομαι στην Κύπρο και κάποια στιγμή και την Τουρκία αν το επιθυμεί, αν και δεν το βρίσκω πολύ κοντινό αν κρίνω από τις αντιδράσεις της» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας.

Η κύρωση της συμφωνίας

Για την κύρωση της συμφωνίας διευκρίνισε ότι η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη Γερουσία αυτό το Σαββατοκύριακο, και θα χρειαστεί δίμηνο για να περάσει. «Θα παρακαλούσα τον κ. Τασούλα το ελληνικό κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στη συμφωνία, μετά θα αναρτηθεί στα Ηνωμένα Έθνη» τόνισε.

«Δε θέλουμε Τουρκία παρία»

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, «δεν αντιλαμβάνομαι πως μια νόμιμη συμφωνία που συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή – συμφωνία υπόδειγμα μπορεί να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις. Καλοδεχούμενη να συζητήσει μαζί μας η Τουρκία, με τους ίδιους όρους όπως η Αίγυπτος και Ιταλία. Εμείς δε θέλουμε μια Τουρκία παρία, θέλουμε μια Τουρκία παρούσα ως παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή όπως οι άλλες χώρες, εκείνη επιλεγεί το ρόλο του ταραχοποιού. Θα ήταν φρόνιμο να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Το παρασκήνιο της συμφωνίας – «Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε…»

Για το παρασκήνιο της συμφωνίας δήλωσε ότι «ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν. Έγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης με τον (αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών)  Σάμεχ Σούκρι ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με Σούκρι την προηγούμενη μέρα μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα. Η συμφωνία ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρα έντονη».

Διερευνητικές επαφές

«Υπήρξε αρχική κατανόηση μεταξύ μας για έναρξη διερευνητικών επαφών, η Τουρκία απεσύρθη, ελπίζω να είναι προσωρινή απόφαση υπό το κράτος ανεξήγητου θύμου, διότι η Ελλάδα προέβη σε μια απολύτως νόμιμη ενέργεια. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με το μοναδικό υπαρκτό θέμα δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις πάνω από την υφαλοκρηπίδα θαλάσσιες ζώνες. Με αφήνει έκπληκτο που η Τουρκία εγκατέλειψε τις διερευνητικές υπό το κράτος ανεξήγητης οργής, πιστεύω όμως ότι θα επανέλθει στη λογική και σε διαδικασία επανέναρξης των συζητήσεων».

«Η αντιπολίτευση θα ενημερωθεί»

Η συμφωνία, ανέφερε ο υπουργός, πλήρως εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για εθνική επιτυχία και το σύνολο της κοινωνίας έτσι την αντιμετώπισε και νομίζω στην πραγματικότητα το σύνολο σχεδόν των κομμάτων. Η αντιπολίτευση θα πάρει πλήρη φάκελο με έγγραφα, δεν έχουμε κρυφή διπλωματία. Θα συναντηθώ και με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Για τον τρόπο διαπραγμάτευσης υπήρξε ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον κ. Μητσοτάκη. Επίσης έχω απόλυτη γνώση του φακέλου των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων γύρων, ξέρω τι επεδίωξαν τα κόμματα που κυβέρνησαν. Συμφέρουσα συμφωνία μεγάλη εθνική επιτυχία που ανταποκρίνεται στις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία 17 χρόνια. Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας που το διεθνές δίκαιο περιλαμβάνει όπως και το ορθό ποσοστό χρήσης μήκους ακτών και θαλασσίων εκτάσεων. Η συμφωνία είναι δίκαιη και νόμιμη που καταδεικνύει με τον πιο περιφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα ποσό παράνομο εξωπραγματικό έκτος διεθνούς δικαίου και δικαίου θάλασσας ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Είναι δύσκολο να αντιπαραβάλει κανείς μια νόμιμη, υπαρκτή, πραγματική σοβαρή συμφωνία με ένα ανύπαρκτο νομικό κατασκεύασμα που δημιουργήθηκε υπό το κράτος πίεσης απέναντι στη διοίκηση της Τρίπολης από την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία χωρά και αρχή του διεθνούς δικαίου που να υποστηρίζει ό,τι λέει η Τουρκία, είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός» σχολίασε ο υπουργός.

Αποσαφήνισε ότι «αυτή η συμφωνία δεν αποτελεί προηγούμενο για καμιά άλλη, είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, υπό όρους διεθνούς δικαίου, αλλά βλέπετε τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας. Όσοι ελάχιστοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δίνει δικαιώματα στην Τουρκία, τότε η Τουρκία δεν θα αντιδρούσε, θα ήταν πανευτυχής θα μας έστελνε συγχαρητήρια και θα μας έλεγε ελάτε να διαπραγματευτείτε μαζί μας όπως κάνατε με την Αίγυπτο».

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: