Δεν θα επιτρέψουμε πολιτική και οικονομική επιρροή των ΗΠΑ στο Ιράν – Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Δεν θα επιτρέψουμε πολιτική και οικονομική επιρροή των ΗΠΑ στο Ιράν – Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Δεν θα επιτρέψουμε πολιτική και οικονομική επιρροή των ΗΠΑ στο Ιράν   Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Η συμφωνία για τα πυρηνικά που επετεύχθη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων δεν θα ανοίξει τις πύλες της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην πολιτική ή την οικονομική επιρροή των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία μπορεί και να απορριφθεί από κάποια από τις δύο χώρες.

Νόμιζαν ότι η συμφωνία αυτή -και δεν είναι σαφές αν θα υιοθετηθεί στο Ιράν ή στην Αμερική- θα ανοίξει τις πύλες του Ιράν στην επιρροή τους, δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε συνάντηση που είχε με μέλη της Ένωσης της Ισλαμικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Εμείς αποκλείσαμε αυτό το μονοπάτι και θα το αποκλείσουμε αναμφίβολα και στο μέλλον. Δεν θα επιτρέψουμε αμερικανική πολιτική, οικονομική ή πολιτιστική επιρροή στο Ιράν, πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δεν είχε μέχρι στιγμής σχολιάσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που επετεύχθη τον περασμένο μήνα και μένει ακόμη να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο προτού τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, δεν υπάρχουν πιθανότητες ο Χαμενεΐ να μην εγκρίνει την συμφωνία που επετεύχθη, μετά την πολιτική κάλυψη που παρείχε στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για να συνεχίσει τις συνομιλίες. Ωστόσο εξακολουθεί να τρέφει μεγάλη δυσπιστία απέναντι στις ΗΠΑ, στις οποίες εξακολουθεί να αναφέρεται ως ο Μεγάλος Σατανάς.

Αν η συμφωνία αυτή εφαρμοστεί, θα αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, ανοίγοντας μια αγορά σχεδόν 80 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ξένες επενδύσεις έπειτα από χρόνια απομόνωσης.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: