Δεν μπορώ να νιώσω ασφάλεια δίπλα σε έναν άβουλο άνδρα!

Η 37χρονη Χριστίνα ρωτά 

Είμαι με έναν άνθρωπο εδώ και 3 χρόνια. Εκείνος έχει δύο παιδιά και εγώ έχω μία κόρη. Ενώ περνάμε τόσο όμορφα μαζί και με αγαπάει και με φροντίζει υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Κατά την άποψη μου είναι άβουλος! Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μαζί τι θα κάνουμε καθώς επηρεάζεται από όλους τους άλλους  και αλλάζει άποψη στο πι και φι!

Παίρνει η πρώην γυναίκα του, τσακώνονται και πάντα κάνει αυτό που του υποδεικνύει! Η μάνα του, τα αδέρφια του, όλοι… και μέρα με τη μέρα πιάνω τον εαυτό μου να μην έχω αντοχές να τον στηρίξω άλλο λέγοντας του: «Έχεις πρόβλημα και πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, γιατί εγώ δεν έχω άλλες αντοχές και έχω βαρεθεί!

Τι να κάνω δεν ξέρω αγαπητοί μου; Φοβάμαι πως πολύ σύντομα δεν θα αντέξω, θα τα παρατήσω και θα φύγω.

Πώς χειρίζεσαι έναν άβουλο άντρα και τη βοήθεια μπορείς να του δώσεις; Μήπως έχω εγώ το πρόβλημα που επέλεξαν έναν άβουλο άνθρωπο. Δεν αντέχω άλλο αυτό το πράγμα και δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Μαζί είμαστε καλά και όμορφα, αλλά αυτή η αβουλία φοβάμαι πως θα μας καταστρέψει.

Επίσης, η πρώην γυναίκα του, η οποία αποφασίζει εκείνη αντί για εμάς, είναι χειριστική , ψυχαναγκαστική και ο σύντροφος μου άβουλος και εγώ απλά δίνω το χειροκρότημα!

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Διαβάζοντας τα όσα περιγράφεις παραπάνω αντιλαμβάνομαι ότι αισθάνεσαι θυμό και αγανάκτηση με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο σύντροφος σου σε σχέση με τα άτομα του περιβάλλοντος του. Από την άλλη μεριά όμως αναφέρεις πως αισθάνεσαι πολύ καλά με τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε εσένα και πως μαζί είστε καλά και όμορφα. Αυτό λοιπόν που θα ήθελα να αναρωτηθείς είναι πώς εμπλέκεται η συμπεριφορά του προς τους άλλους στην δική σας σχέση και γιατί επηρεάζει εσένα σε συναισθηματικό επίπεδο; Ακόμη, αν καταλαβαίνω καλά τον θεωρείς άβουλο διότι ακολουθεί αυτό που του προτείνουν οι άλλοι ενώ θα ήθελε κάτι άλλο ή επειδή δεν συμπεριλαμβάνει και την δική σου άποψη στην κάθε απόφαση του;

Επίσης, σχετικά με την απορία σου για το αν ευθύνεσαι εσύ που επέλεξες έναν άνθρωπο με αυτά τα χαρακτηριστικά θα σου πρότεινα να αναρωτηθείς εάν κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχε (ή τα έχει ακόμα) κάποιος από τους γονείς σου. Ο λόγος που το αναφέρω αυτό είναι το γεγονός πως σε μεγάλο ποσοστό οι άνθρωποι έλκονται ερωτικά από άτομα που μοιάζουν σε έναν βαθμό με κάποιον από τους γονείς τους, προκειμένου να νιώσουν σε ασυνείδητο επίπεδο την ασφάλεια και τη θαλπωρή του οικογενειακού περιβάλλοντος που έζησαν ή στερήθηκαν.

Τέλος, με αφορμή τα όσα αντιμετωπίζεις με τον σύντροφο σου αυτό το διάστημα θα πρότεινα να τα εκμεταλλευτείς ως πηγή γνώσης του εαυτού σου και των ιδιαίτερων δικών σου χαρακτηριστικών. Έτσι ίσως να καταφέρεις να αντιληφθείς για ποιο λόγο επέλεξες τον συγκεκριμένο σύντροφο και ποιες είναι οι δικές σου συναισθηματικές εμπλοκές σε συνάρτηση με τις συμπεριφορές του που βλέπεις και βιώνεις. Αν πάλι θέλεις να εμβαθύνεις στο «πώς» και το «γιατί» των δικών σου επιλογών και συμπεριφορών θα ήταν καλό να συμβουλευτείς έναν σύμβουλο σχέσεων ή κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Με χώρισε από τώρα γιατί φοβάται ότι κάποια μέρα θα με βαρεθεί!
Σχέσεις: Πόσες φορές μπορείς να συγχωρέσεις το ίδιο λάθος;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: