ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΠ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρ. Πρωτ. 2972
: 29-3-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΠ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝΟ Ιατρικός Σύλλογος Πατρών θεωρεί αυτονόητο να υπενθυμίσει τη θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στην έγκαιρη και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με την πάθησή τους.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντικό πρόβλημα στη διάθεση συγκεκριμένων ογκολογικών φαρμάκων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας ασθενών με καρκίνο. Συγκεκριμένα, και για διαφορετικούς λόγους, παρατηρούνται οι εξής ελλείψεις:
1. Ανεπάρκεια κυκλοφορίας φθηνών αντικαρκινικών φαρμάκων όπως π.χ. της «5-FU (5 φλουoρουρακίλης)», με περί τα 2 . Το φάρμακο αυτό είναι βασικό σε πολλά χημειοθεραπευτικά σχήματα, δεν εισάγεται πλέον από τον ΙΦΕΤ και αναγκαστικά αντικαθίσταται από παράγωγο φάρμακο αξίας πάνω από 300 , ζημιώνοντας πολλαπλάσια το Ελληνικό Δημόσιο.
2. Το φάρμακο «αδριαμυκίνη» έχει εγχώρια πολύ φθηνή σε σχέση με το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να τελεί σε ανεπάρκεια η κυκλοφορία του στη χώρα, λόγω των γνωστών παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που όπως έχει τονιστεί από πλευράς Υπουργείου Υγείας αποτελεί παράνομη πρακτική.
3. Τα φάρμακα “Herceptin”, “Avastin” και “Mabthera”, είναι μονοπωλιακά στο είδος τους και με αποκλειστική πατέντα διεθνούς εταιρείας, της οποίας η πολιτική είναι να διακόπτει την προμήθεια των φαρμάκων αυτών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, όταν καθυστερεί η πληρωμή της.

Οι πολλαπλές στρεβλώσεις στην διάθεση και διακίνηση των ογκολογικών φαρμάκων στην Ελληνική αγορά θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν με καίριες παρεμβάσεις από την ηγεσία του ΥΥΚΑ, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις Διοικήσεις Νοσοκομείων, ώστε να δοθεί οριστική επίλυση στο μαρτύριο των ογκολογικών ασθενών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος               Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου     Γεώργιος Σκρουμπής

- Posted using BlogPress from my

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΠ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: