Δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν για το κλίμα στη Γλασκώβη

Υπό καταρρακτώδη βροχή δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν από τους παγκόσμιους ηγέτες δράση για την κλιματική αλλαγή – Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο 

«Αυτό είναι το μέλλον μας»: δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές για το κλίμα αψήφησαν σήμερα την καταρρακτώδη βροχή και τις ριπές ανέμου στη Γλασκώβη επίκεντρο μιας παγκόσμιας κινητοποίησης, για να απαιτήσουν από τους ηγέτες να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή που απειλεί την ανθρωπότητα.

Στο περιθώριο της COP26, οι διαδηλωτές αυτοί ζήτησαν «κλιματική δικαιοσύνη» και άμεσα μέτρα για τους πληθυσμούς, ειδικά στις φτωχότερες χώρες του νότου, που έχουν ήδη πληγεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι διοργανωτές ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Η αστυνομία δεν έδωσε αριθμό, αλλά είχε πει πριν από την έναρξη της διαδήλωσης ότι αναμένει τουλάχιστον 50.000.

«Αυτό είναι το μέλλον μας, είναι το μέλλον μου και το μέλλον των παιδιών μου», είπε στο γαλλικό Πρακτορείο η Τζένη, 22χρονη μαθητευόμενη στη διοίκηση στη Νορβηγία, που ταξίδεψε στη Γλασκώβη γιατί θεωρεί «σημαντικό» οι ακτιβιστές των πλούσιων χωρών να «αγωνίζονται για» αυτούς των φτωχών χωρών.

Υπό τον ήχο της γκάιντας και των τυμπάνων, η πολύχρωμη πομπή σείστηκε νωρίς το απόγευμα, κοντά στο συνεδριακό κέντρο, όπου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας καθώς εκεί διεξάγεται εδώ και μια εβδομάδα η μεγάλη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα, που θεωρείται κεφαλαιώδης για το μέλλον της ανθρωπότητας.

«Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί (αερίων του θερμοκηπίου) και ρυπαντές πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε η Κάθι Τζέτνιλ-Κίτζινερ, περιβαλλοντική ακτιβίστρια από τα νησιά Μάρσαλ, ένα νησιωτικό κράτος που απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. «Δεν έχουμε κάνει τίποτα για να συμβάλουμε σε αυτή την κρίση και δεν θα πρέπει να πληρώσουμε τις συνέπειες», πρόσθεσε από το βήμα, στο τέλος της πορείας, σε ένα πάρκο κοντά στο κέντρο της πόλης.


Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο.

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο, μπροστά από την Τράπεζα της Αγγλίας, κρατώντας πανό με σύντομα συγκλονιστικά μηνύματα όπως «Να είσαι καλός πρόγονος», «Αλλαγή συστηματική, όχι κλιματική», «Μην επιλέγετε την εξαφάνιση», «Ο Άρης είναι χάλια, ας σώσουμε τη Γη».

Στο Παρίσι εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία, κρεμώντας μπροστά από το δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας ένα πανό που έγραφε “Αδρανείς στην COP26, ετοιμοθάνατοι το 2050”.

Στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, διαδηλωτές μεταμφιεσμένοι σε σωρούς άνθρακα ή σε Σκοτ Μόρισον, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και θερμό υπέρμαχο της εξορυκτικής βιομηχανίας, κατήγγειλαν την COP26 ως «μια κωμωδία» και τον αρχηγό της κυβέρνησής τους ως «απόλυτη ντροπή».



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: