Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις συμμοριών στην Αϊτή

Πολλά από τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα στις κατοικίες τους ή όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις σφαίρες — Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ η βία επιμένει

Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πάνοπλων συμμοριών είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 50 άνθρωποι από την Παρασκευή κοντά στην πρωτεύουσα της Αϊτής, το Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε δήμαρχος προαστίου της τη Δευτέρα, καθώς η βία συνεχίζει να κλιμακώνεται στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.

Οι ανταλλαγές πυρών στη Σιτέ Σολέιγ, εξαθλιωμένο προάστιο της πρωτεύουσας, είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 100 και πλέον άνθρωποι, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, τον Ζοέλ Ζανεΐς. Ο ίδιος τόνισε ότι περίπου 50 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Ζανεΐς υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πως ανάμεσα στα θύματα είναι πολλοί αθώοι, κάτοικοι που σφαίρες διαπέρασαν τοίχους ή οροφές των σπιτιών τους και τους σκότωσαν ή τους πέτυχαν καθώς προσπαθούσαν να φύγουν για να σωθούν.

Μέλη συμμοριών απέκλεισαν εξάλλου την πρόσβαση στον τερματικό σταθμό καυσίμων Βαρέ, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Nouvelliste.

Η εταιρεία West Indies Group, στην οποία ανήκει ο τερματικός σταθμός στο Βαρέ, δεν απάντησε αμέσως όταν το Reuters της ζήτησε να σχολιάσει την πληροφορία.

Το γραφείο του αϊτινού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο για την κατάσταση το πρακτορείο.

Κατά τις πληροφορίες του Reuters, η βία οφείλεται σε σύγκρουση των συμμοριών G9 και GPEP.

Η βία των συμμοριών κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο στην Αϊτή αφότου δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ πριν από έναν χρόνο, σε έφοδο βαριά οπλισμένων μισθοφόρων. Ο θάνατος του αρχηγού του κράτους δημιούργησε πολιτικό κενό, την ώρα που οργανώσεις κακοποιών ήδη επιδίωκαν να επεκτείνουν τα εδάφη όπου επιβάλουν τον δικό τους νόμο.

Τον Μάιο, οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκάλυπτε ότι συγκρούσεις ανάμεσα στις συμμορίες Chen Mechan και 400 Mawozo είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 148 άνθρωποι.

Το Εθνικό Δίκτυο Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε τονίσει πως πολλά από τα θύματα σφαγιάστηκαν με ματσέτες ή κάηκαν ζωντανά μέσα στα σπίτια τους όταν τα πυρπόλησαν κακοποιοί.

Την περασμένη Πέμπτη ήταν η πρώτη επέτειος της δολοφονίας του Ζοβενέλ Μοΐζ· μέχρι σήμερα, δεν έχει δικαστεί κανένας για την υπόθεση.

Συμμορίες λυμαίνονται φτωχές συνοικίες του Πορτ-ο-Πρενς επί δεκαετίες, όμως τα τελευταία χρόνια αύξησαν δραματικά την ισχύ τους και τα εδάφη που ελέγχουν. Οι δολοφονίες και οι απαγωγές για λύτρα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: