Δείτε το Τσερνομπίλ σήμερα 30 χρόνια μετά το ατύχημα (BINTEO)

Καθώς συμπληρώνονται φέτος τριάντα χρόνια από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, ένα βίντεο από ένα drone καταγράφει τι επικρατεί στο σημείο… μηδέν της σημαντικότερης πυρηνικής καταστροφής που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου δείχνουν κατά κύριο λόγο την μεγάλη αψίδα που κατασκευάζουν οι Ρώσοι εδώ και αρκετό καιρό, και η οποία θα καλύψει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, χωρίς να επιτρέπει την αλληπεπίδρασή του με τον περιβάλλοντα χώρο. Η αψίδα αυτή θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ρώσων προς τα τέλη του 2017, καθιστώντας την περιοχή λίγο πιο ασφαλή από τις εκπομπές ραδιενέργειας.

Η τεράστια αυτή αψίδα είναι η μεγαλύτερη κατασκευή του είδους της, έχοντας ύψος 110 μέτρων, πλάτος 165 μέτρα και μήκος στα 260 μέτρα. Κατασκευάζεται από ρώσικη εταιρία και την γνωστή γαλλική εταιρία κατασκευών Vinci, ενώ μόλις πρόσφατα κατάφεραν να ενώσουν τα δύο κομμάτια έτσι ώστε να το σημείο να μην είναι ανοιχτό στα στοιχεία της φύσης και ιδίως την βροχή που μολύνει ακόμα τον υδροφόρο ορίζοντα.

Το κόστος της αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, και σίγουρα θα αλλάξει πολλά σε ότι αφορά την κατάσταση στην περιοχή, η οποία έχει παραμείνει μία νεκρή ζώνη εδώ και 30 χρόνια. protothema.gr

 

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: