Νταβός: Πεζοπορία Τσίπρα στα χιόνια για να φθάσει στη Σύνοδο

Με μια «λευκή κουβέρτα» που σχηματίζει το χιόνι ύψους πάνω από 1,75 μέτρα που άρχισε να πέφτει απροειδοποίητα από τη Δευτέρα, το Νταβός υποδέχεται έως τις 26 Ιανουαρίου το 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο της ανατολικής Ελβετίας αναμένεται σύμφωνα με τη διοργάνωση να συγκεντρωθούν 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 70 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων και 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών. «Η οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σ’ έναν κατατεμαχισμένο κόσμο», το θέμα του φετινού Φόρουμ. Τον προβολέα της δημοσιότητας σε αυτή την ετήσια διεθνή συνάντηση αναμένεται να προσελκύσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του την τελευταία ημέρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Μπιλ Κλίντον το 2000, που θα παραβρεθεί στη συνάντηση των εταιρικών και κρατικών ηγετών στα βουνά, επισημαίνει ο Spiegel.

Θα συμμετάσχει επίσης αριθμός-ρεκόρ ηγετών των G7 περισσότερο, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Παρόντες μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ο 6ος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ Αλ-Χουσέιν. Στο Φόρουμ έντονη η παρουσία και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ και της αμερικανικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και στενός σύμβουλος του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ.

Από ελληνικής πλευράς, παρίσταται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, αφού οι εργασίες του Φόρουμ παρουσιάζουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον τόσο στα θέματα οικονομίας όσο και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεδομένων των επαφών που θα έχει, μεταξύ άλλων, με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πιέρ Μοσκοβισί αφενός, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αφετέρου.

Πεζοπορία Αλ. Τσίπρα στα χιόνια για να φθάσει στη Σύνοδο του Νταβός

Το χιόνι που τη Δευτέρα απέτρεψε ηγέτες ακόμα και από το να προσεγγίσουν το Νταβός ακόμα και με ελικόπτερα, δεν στάθηκε εμπόδιο για την ελληνική αποστολή… να συνεχίσει ακάθεκτη τον προορισμό της.

«Θύμα» του μεγάλου μποτιλιαρίσματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Νταβός και εντός τειχών της πόλης εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων αυτές τις μέρες που διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έπεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική αποστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προσέλευσή του στην ελβετική πόλη νωρίς το απόγευμα, η κυβερνητική αποστολή «έπεσε» πάνω σε μια ακίνητη «ουρά» μερικών χιλιομέτρων που σχημάτιζαν τα οχήματα που προσέρχονταν στο Νταβός, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποφύγει καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματός του, να συνεχίσει πεζή μαζί με την αποστολή, την πορεία περίπου 2 χιλιομέτρων που απέμενε μέχρι τον προορισμό τους.

Με μικρή καθυστέρηση πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με επενδυτές. Πρόκειται για τον Ελληνο-αυστραλό-αμερικανό επενδυτή ‘Αντριου Λιβέρης και τον διευθύνοντα σύμβουλο της βελγικής εταιρείας Delhaize, Dick Boer.

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του Φόρουμ, συνεχίζοντας το πρόγραμμά του και πάλι με τα πόδια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: