DASH, MIND κι άλλες 3 εύκολες δίαιτες για να χάσετε κιλά

Όσο πιο «φιλική προς τον χρήστη» είναι μια δίαιτα τόσο πιθανότερο είναι να την τηρήσεις ώστε να σε οδηγήσει στον στόχο σου, που δεν είναι άλλος από την απώλεια των περιττών κιλών.

 

Και όταν μιλάμε για «εύκολες» δίαιτες, εννοούμε δίαιτες που δεν σε αφήνουν μόνιμα να πεινάς, που περιλαμβάνουν νόστιμες τροφές, που δεν επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες όπως ο συγκεκριμένος αριθμός γευμάτων ανά ημέρα και φυσικά που δεν σε περιορίζουν από το να βγεις έξω για φαγητό με φίλους ή να πιείς ένα ποτό.

Όλα αυτά μπορείς να τα βρεις στις πέντε παρακάτω δίαιτες, τις οποίες βαθμολόγησε ως τις πιο εύκολες ένα πάνελ ειδικών για λογαριασμό του U.S. News & World Report.

1. Μεσογειακή Δίαιτα

Η γνωστή και αγαπημένη δίαιτα των λαών της Μεσογείου δίνει έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στο ελαιόλαδο, στο ψάρι, στους ξηρούς καρπούς και γενικότερα στις υγιεινές τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Από την άλλη, περιλαμβάνει μικρές μόνο ποσότητες κόκκινου κρέατος, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Είναι εξαιρετικά υγιεινή και συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου, μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου και βοηθά στην πρόληψη και στον έλεγχο του διαβήτη.

2. Flexitarian (ισοβαθμία)

Η ονομασία της προέρχεται από τις λέξεις flexible και‎ vegetarian, επομένως θα μπορούσε να αποδοθεί ως «ευέλικτη χορτοφαγία». Είναι κατά βάση χορτοφαγική δίαιτα, όμως δεν απαγορεύει εντελώς τα ζωικά προϊόντα. Δίνει έμφαση στα φρούτα, στα λαχανικά, στα προϊόντα ολικής άλεσης και στις φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Η θεωρία πίσω από τη δίαιτα είναι ότι δεν χρειάζεται να βγάλεις εντελώς το κρέας από τη ζωή σου για να δρέψεις τα οφέλη της χορτοφαγίας. Μπορείς να ακολουθείς μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή, αλλά να απολαμβάνεις ένα μπιφτέκι ή μια μπριζόλα όταν το λαχταράς.

3. Weight Watchers (ισοβαθμία)

Το πρόγραμμα Weight Watchers σε ενθαρρύνει να αλλάξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το φαγητό, να βελτιώσεις τις συνήθειές σου και να κινείσαι περισσότερο όχι μόνο για να χάσεις βάρος αλλά και για να βελτιώσεις την υγεία και τη διάθεσή σου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, καθετί που τρως ή πίνεις έχει συγκεκριμένους «βαθμούς». Για παράδειγμα, τα κορεσμένα λιπαρά και η ζάχαρη ανεβάζουν τη βαθμολογία, ενώ οι καθαρές πρωτεΐνες τη ρίχνουν. Επίσης, όσο πιο χορταστικό είναι το προϊόν που θα επιλέξεις τόσο λιγότερους βαθμούς έχει, ενώ αντίθετα ένα προϊόν που παρέχει πολλές θερμίδες ανά γραμμάριο βάρους έχει περισσότερους βαθμούς. Με τον τρόπο αυτόν –και με την κατάλληλη υποστήριξη– μαθαίνεις να αξιολογείς καλύτερα τις διατροφικές σου επιλογές ώστε τελικά να διαλέξεις την καλύτερη.

4. Δίαιτα DASH

Η Δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) σχεδιάστηκε με πρωταρχικό σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης μέσω της διατροφής, όμως είναι αποτελεσματική και για την απώλεια βάρους. Είναι μια δίαιτα πλήρης, ασφαλής και υγιεινή, με έμφαση σε θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να επιλέγεις τρόφιμα που είναι κατά γενική ομολογία υγιεινά (φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, καθαρές πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά) και να περιορίσεις τα κορεσμένα λιπαρά, την πρόσθετη ζάχαρη αλλά και το αλάτι.

5. Δίαιτα MIND

Αποτελεί συνδυασμό της δίαιτας DASH και της Μεσογειακής (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) και είναι ευρύτερα γνωστή για τη συμβολή της στην πρόληψη της άνοιας. Εστιάζει κυρίως σε 10 ομάδες τροφών με ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα μούρα, τα φασόλια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το ψάρι, τα πουλερικά, το ελαιόλαδο και το κρασί. Ταυτόχρονα, περιορίζει τις τροφές που θεωρείται ότι βλάπτουν τον εγκέφαλο: το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, τα τυριά, τα αρτοποιήματα και τα γλυκά, καθώς και τα τηγανητά και πρόχειρα φαγητά.

Αν λοιπόν κι εσύ –όπως και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι– αποφάσισες τη νέα χρονιά να απαλλαγείς επιτέλους από τα περιττά κιλά που σε βαραίνουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μελέτησε καλά τις παραπάνω υγιεινές επιλογές και διάλεξε αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα!

Πηγή: onmed.gr

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: