Δανιά: Σχεδιάζει να στείλει νέο πακέτο 2,6 δισ. δολάρια στην Ουκρανία – Για «μεγάλη συνεισφορά» μιλάει ο Ζελένσκι

Η Δανία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες της για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά 17,9 δισ. κορώνες (2,59 δισεκ. δολάρια) κατά τη διάρκεια της φετινής και της επόμενης χρονιάς, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, λαμβάνοντας τις ευχαριστίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Δανία, με πληθυσμό μικρότερο των 6 εκατ. κατοίκων, σύστησε τον Μάρτιο ταμείο ύψους 1 δισ. δολαρίων για στρατιωτική, μη στρατιωτική και επιχειρηματική βοήθεια προς την Ουκρανία το 2023.

Η Φρεντέρικσεν, που θεωρείται πιθανή υποψήφια για τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας της ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσθέσει επιπλέον 7,5 δισ. κορώνες φέτος στο ταμείο και 10,4 δισ. την επόμενη χρονιά.

«Αυτή η μεγάλη συνεισφορά θα ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση στο Twitter. «Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα!».

Τα νέα ποσά προορίζονται για στρατιωτική βοήθεια, όπως μετέδωσε το Danmarks Radio. Η ανακοίνωση έγινε ενόψει των επισκέψεων αυτή την εβδομάδα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του τον Σεπτέμβριο. Η Φινλανδία εντάχθηκε πρόσφατα στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ η Σουηδία ευελπιστεί να γίνει μέλος της συμμαχίας έως τη σύνοδό της στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ — ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: