Dakar 2022:Η σειρά του Lategan

Ξεκίνησε σήμερα  Παρασκευή 7 Ιανουαρίου η διαδρομή Riyadh-Riyadh συνολικού μήκους 620 χλμ. . Από αυτά τα 404 τα χλμ. είναι Ειδική Διαδρομή. Με τη σημερινή ημέρα ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του φετινού Ντακάρ . Η Ειδική Διαδρομή διεξάγεται σε υψόμετρο έως 600 μ. και η μορφολογία εδάφους διαμορφώνεται ως εξής. 25% άμμος, 62% σκληρό χώμα, 12% αμμόλοφοι.

Χθες ένα από τα τέσσερα εργοστασιακά Toyota Hilux σημείωσαν τον ταχύτερο χρόνο στην 5η Ειδική Διαδρομή Riyadh-Riyadh μήκους 346 χλμ. Αυτή τη φορά νικητής ήταν ο  Nοτιοαφρικανός Henk Lategan με συνοδηγό τον συμπατριώτη του Brett Cummings οδηγώντας. Μάλιστα ο Henk οδήγησε για μεγάλο διάστημα με την πόρτα ανοικτή καθώς δεν έκλεινε…Είναι η πρώτη φορά που το πλήρωμα γράφει τον ταχύτερο χρόνο σε μια Ειδική Διαδρομή του Ντακάρ.

Ο Mr. Dakar, o Peterhansel ήταν αυτός που είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο μέχρι το 159ο χλμ. σε σύνολο 346 χλμ. Ο Γάλλος σταμάτησε για να βοηθήσει τον Sainz με το άλλο Audi RS e-tron που αντιμετώπισε προβλήματα με σπασμένη ανάρτηση. Κάτι αντίστοιχο είχε και ο Γάλλος στην 4η Ειδική Διαδρομή.

Εξάλλου ο Γάλλος με τις 14 νίκες στο Ντακάρ από τα πολλά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει δεν είναι σε τροχιά διεκδίκησης, ενώ ο Ισπανός έχασε περίπου μία ώρα για την επισκευή της ανάρτησης σε σχέση με τον χρόνο που σημείωσε ο Lategan.

Στην 5η Ε.Δ. ο Loeb ήταν 2ος ταχύτερος + 1’58’’ από την κορυφή με τρίτο τον Alvarez + 2’ 10’’ ενώ ο Al Attiyah σημείωσε τον 7ο χρόνο 3’ πίσω από τον Loeb, καθώς αυτός είναι ο κύριος αντίπαλος του οδηγού από το Κατάρ.

Στη γενική κατάταξη οι Al Attiyah-Baumel με το Toyota Hilux προηγείται κατά 35’ 10’’ των Loeb-Lurquin με το πρωτότυπο BRX και τρίτοι οι Alvarez-Monleon (Τoyota Hilux) + 51’ 15’’.

Οι Ekstrom-Berkvist με το πρώτο Audi RS e-tron ανέβηκαν θέσεις και βρίσκονται στην 16η ενώ οι Sainz-Cruz βρίσκονται 22οι 3ώρες 19’ 14’’ από την κορυφή.

Οι Lategan-Cummings βρίσκονται 45οι.

Να αναφέρουμε επίσης και τη δεύτερη ποινή για έναν από τους διεκδικητές του αγώνα, του Νοτιοαφρικάνου Giniel De Villiers. Αυτή τη φορά η ποινή ήταν πολύ τσουχτερή. Είναι ποινή 5ωρών καθώς μετά από ένα άλμα προσγειώθηκε με το Toyota Hilux σε έναν αναβάτη προκαλώντας ζημιές στη μοτοσυκλέτα του.

Ο Giniel βρήκε τον αναβάτη, καθώς και αυτόν που είχε εμβολίσει στην Ειδική Διαδρομή 1β, ζήτησε συγνώμη ενώ θα αντικαταστήσει τη μοτοσυκλέτα του αναβάτη που προσγειώθηκε πάνω σε αυτή με αποτέλεσμα να την καταστρέψει. Μάλιστα θα πληρώσει και τη συμμετοχή του για τον αγώνα της επόμενης χρονιάς.

Εντυπωσιακός ο Danilo Petrucci

Αν και στην αρχή του Ντακάρ ο Danilo Petrucci αντιμετώπισε προβλήματα τώρα τα ξεπέρασε και έδειξε την κλάση του. Να σας θυμίσουμε ότι έπαθε ζημιά η μοτοσυκλέτα του και την έστειλε με ελικόπτερο στο σημείο ανασυγκρότησης. Τι και αν δέχτηκε ποινή 11,5 ωρών η οποία ουσιαστικά τον άφησε εκτός διεκδίκησης κάποιου καλού αποτελέσματος, ο Ιταλός πρώην αναβάτης MotoGP κατάφερε να πάρει την πρώτη του νίκη σε ειδική στο Ντακάρ.

Ο αναβάτης της KTM στην 5η ειδική διαδρομή Riyadh-Riyadh των 560 συνολικά χιλιομέτρων (346 χιλιόμετρα ειδικής) οδήγησε γρήγορα και χωρίς να κάνει λάθη στην πλοήγηση έφτασε στον τερματισμό στη δεύτερη θέση. Πρώτος ήταν ο Toby Price, ωστόσο ο Αυστραλός της KTM δέχτηκε ποινή 6 λεπτών με αποτέλεσμα να χαρίσει τη νίκη στην ειδική στον Petrucci. Ο Ιταλός είναι ο πρώτος αναβάτης από το MotoGP που κερδίζει ειδική διαδρομή στο Dakar.

Στη δεύτερη θέση της ειδικής βρέθηκε ο Ross Branch με την Yamaha, έχοντας δύο Honda πίσω του, αυτές των Florimo και Brabec, ενώ οι Price και Klein έκλεισαν την εξάδα με τις KTM. Στη Γενική Κατάταξη πρώτος παραμένει ο Sam Sunderland με την GasGas ο οποίος κρατάει στα 2,5 λεπτά πίσω του τον Matthias Walkner με KTM και στα 6 λεπτά τον Van Beveren με Yamaha. Οι Sanders (GasGas), Santolino (Sherco) και Quintanilla (Honda) συμπληρώσουν την εξάδα.

Μεγάλος άτυχος της ημέρας ήταν ο Joan Barreda Bort ο οποίος έπεσε στα τελευταία χιλιόμετρα της ειδικής με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στον ώμο του.

Αύριο Σάββατο 8 Ιανουαρίου είναι ημέρα ξεκούρασης και ανασύνταξης καθώς την Κυριακή 9 Ιανουαρίου αρχίζει το 2ο μέρος με τερματισμό στη Τζέντα στις 14 Ιανουαρίου.

Dakar 2022:Η σειρά του Lategan gr.

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: