Ντάισελμπλουμ: Το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

Στο καθιερωμένο ενημερωτικό έγγραφο προς την ολλανδική Βουλή το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από την ολλανδική κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Συβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως το ελληνικό χρέος περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται δε πως στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλεπόταν ότι περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξετασθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018, και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

«Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup του περυσινού Μαίου, τα μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξετασθούν, εφόσον κριθεί ότι είναι απαραίτητο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Eurogroup στις 22 Μαΐου, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, θα εξετάσει την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα καταθέσει προτάσεις για το πως θα δομηθεί η πιθανή εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Ακόμη, στην επιστολή καταγράφονται τα πρόσθετα μέτρα στους τομείς συντάξεων και του φόρου εισοδήματος και οι αλλαγές στην μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, στη φορολογική διοίκηση, στα «κόκκινα» δάνεια, στην αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου και στη δημιουργία μιας αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ειδικότερα, μνημονεύεται ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά λιγνίτη, αναφερόμενος προφανώς στην πώληση λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ).

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: