Ντάισελμπλουμ: Οι τράπεζες σώθηκαν σε βάρος των φορολογουμένων

Μιλώντας στην Επιτροπή Απασχόλησης και απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχει κάποιο δίκιο».

«Στο πρώτο στάδιο της κρίσης, στις χώρες μας, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι τράπεζες», υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup.

«Είχαμε τραπεζική κρίση, δημοσιονομική κρίση, και χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχουν κάποιο δίκαιο. Και αυτό ισχύει για όλες μας τις χώρες. Οι τράπεζες παντού στην Ευρώπη σώθηκαν σε βάρος του φορολογούμενου. Γι’ αυτό και φτιάξαμε την τραπεζική ένωση τώρα. Με υψηλότερες προδιαγραφές, με καλύτερη εποπτεία, με ένα πλαίσιο εξυγίανσης διάσωσης, αν οι τράπεζες έχουν απώλειες. Ακριβώς για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση. Το υψηλό δημοσιονομικό χρέος χωρών που παραμένει σε πολλές περιπτώσεις έχει να κάνει με την τραπεζική κρίση και δεν πρέπει να επαναληφθεί» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα οικονομικά προγράμματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «έχουν ληφθεί μέτρα υπέρ της τόνωσης της απασχόλησης» και επιβεβαίωσε ότι «ακόμη και σήμερα που μίλησα με τους θεσμούς, με διαβεβαίωσαν ότι η τρίτη αξιολόγηση πάει πολύ καλά. Δεν πρέπει να αφήσουμε το χρόνο να περάσει ξανά –ως το τέλος του χρόνου καλό είναι να έχουμε τεχνική συμφωνία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως «είμαι πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης». «Είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού πριν το τέλος του έτους και να εγκριθεί μια νέα εκταμίευση στις αρχές του επόμενου έτους»,τόνισε.

Τέλος, αναφορικά με το χρέος σημείωσε ότι το Eurogroup αποφάσισε τη δημιουργία αυτού του γαλλικού μηχανισμού που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τις επιδόσεις της Ελλάδας. «Εάν υπάρξει πάλι κάποιο σοκ ή χαμηλότερες επιδόσεις είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι σημαντικός για την επόμενη δεκαετία», είπε, προσθέτοντας ότι η τεχνική εργασία για τη διαμόρφωση αυτού του μηχανισμού θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: