Δ. Αβραμόπουλος: «Πάνω από 845 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το προσφυγικό»

Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ξεπερνά τα 845 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει ο ευρωπαίους επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ανδρουλάκης, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο κύμα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την συνεπαγόμενη οριακή κατάσταση που έχει φτάσει η νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, απηύθυνε ερώτηση αναφορικά τα επιπλέον μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Μάλιστα ο ευρωβουλευτής επισήμανε πως «το μέτρο της μετεγκατάστασης δεν εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των χωρών και ότι από αυτό εξαιρούνται πολλές εθνικότητες», την ίδια στιγμή που «ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ αποδείχθηκε αναποτελεσματικός κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης».

Στην απάντησή του, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει σχετικά με την εφαρμογή του Δουβλίνο ΙΙΙ πως «αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο από την πρώτη σύσταση της Επιτροπής που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016, χρειάζεται, να γίνουν περισσότερα».

Σχετικά με την βοήθεια που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Έλληνας Επίτροπος τονίζει πως η χρηματοδοτική στήριξη ξεπερνά τα 845 εκατ. ευρώ καθώς «επιπλέον των κονδυλίων ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ που διατίθενται στην Ελλάδα για τα εθνικά προγράμματα για την περίοδο 2014-2020, έχουν διατεθεί ακόμη 345 εκατ. ευρώ περίπου για βοήθεια έκτακτης ανάγκης».

Τέλος, ο επίτροπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των χωρών-μελών που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: