COP26: Συμφωνία Κίνας και ΗΠΑ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για το κλίμα

Συμφωνήθηκαν βήματα για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών μεθανίου, της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και της απαλλαγής από τον άνθρακα

Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία για το κλίμα την επόμενη δεκαετία, σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη.

Οι δύο χώρες σε μια σπάνια κοινή δήλωση που υπόσχεται δράση, αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές θα «υπενθυμίσουν τη σταθερή τους δέσμευση να συνεργαστούν» για την επίτευξη του στόχου θερμοκρασίας 1,5 C που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Επιπλέον κάλεσαν για εντατικές προσπάθειες για να καλυφθεί το «σημαντικό κενό» που απομένει για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 C θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να αποφύγει τις χειρότερες κλιματικές επιπτώσεις.

Στο Παρίσι το 2015, οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη θέρμανση του κόσμου περισσότερο από 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου μέσω σαρωτικών περικοπών των εκπομπών.

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Κίνας για το κλίμα Xie Zhenhua είπε στους δημοσιογράφους ότι για την κλιματική αλλαγή «υπάρχει συμφωνία παρά απόκλιση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ».

Συμφωνήθηκαν βήματα για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών μεθανίου, της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και της απαλλαγής από τον άνθρακα.

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, ανέφερε ότι η χώρα του και η Κίνα “δεν έχουν μεγάλες διαφορές, αλλά όσον αφορά το κλίμα, η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό το έργο”.

«Κάθε βήμα έχει σημασία αυτή τη στιγμή και έχουμε ένα μακρύ ταξίδι μπροστά μας», είπε.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: