Brexit: Ο Μάικλ Γκοβ δεν θα απέκλειε επιπλέον καθυστέρηση αν εξασφάλιζε συμφωνία

Το ενδεχόμενο μίας επιπλέον καθυστέρησης στο Brexit κατά μερικούς μήνες, εάν κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ με μία συμφωνία, θα στήριζε ο Μάικλ Γκοβ, υπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, που θεωρείται μέχρι στιγμής μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ένας από τους βασικούς διεκδικητές.

Στη χθεσινοβραδινή προεκλογική καμπάνια που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή μέρα η ομάδα One Nation Conservatives, που εκφράζει περισσότερο το κέντρο της παράταξης των Τόρις, ομιλητές ήταν οι υποψήφιοι Μάτ Χάνκοκ, υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Εξωτερικών, ο Μάικλ Γκοβ και ο Ντομινίκ Ραμπ, πρώην υπουργός για το Brexit. Το κοινό, που αν και δεν κατέκλυσε την αίθουσα, όπως έκανε κατά τη χθεσινή ομιλία του Μπόρις Τζόνσον, ήταν και πάλι βουλευτές του κόμματος που παρακολούθησαν τις τοποθετήσεις των υποψηφίων, αν όχι για να επιλέξουν έναν, τουλάχιστον για να αποκλείσουν αυτούς που δεν προτιμούν.

Στον χθεσινό δεύτερο γύρο ομιλιών, κάποιες τοποθετήσεις αποδείχθηκαν περισσότερο ακραίες, ακόμη και από αυτές του πρώτου γύρου ομιλιών, όπως αυτή του Ντομινίκ Ράμπ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και να προχωρήσει στην διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου ή να συνεργαστεί με τον Νάιτζελ Φαράτζ, προκειμένου να σταματήσει τους βουλευτές να εμποδίσουν το Brexit χωρίς συμφωνία. Αλλά και ο Ματ Χάνκοκ είπε ότι οι Τόρις πρέπει να φέρουν σε πέρας το Brexit, διαφορετικά «θα καταλήξουν με τον πρώτο αντισημίτη ηγέτη δυτικού κράτους από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο», εννοώντας τον επικεφαλής του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι δύο αυτές τοποθετήσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, τόσο από βουλευτές των Συντηρητικών όσο και από τους Εργατικούς.

Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και συνυποψήφιος Ρόρι Στιούαρτ, αλλά και η υπουργός Εργασίας “Αμπερ Ρουντ χαρακτήρισαν υπερβολική έως παράνομη την τοποθέτηση περί διακοπής των εργασιών του κοινοβουλίου. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι ο χαρακτηρισμός που αποδόθηκε στον Κόρμπιν αποτελεί αβάσιμη πολιτική επίθεση από έναν υπουργό κυβέρνησης που στηρίζει κυβερνήσεις με αντισημιτικές πολιτικές στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Ο Τζέρεμι Χαντ τόνισε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να χτίσει την ενότητα και προειδοποίησε ότι μία σκληρή προσέγγιση υπέρ της αποχώρησης χωρίς συμφωνία θα οδηγήσει σε σκληρή απάντηση από τους ηγέτες της ΕΕ.

Στον πρώτο γύρο ομιλιών την Τρίτη, υποψήφιοι ομιλητές ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Σαζίντ Τζαβίντ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ και η πρώην επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων, Αντρέα Λίντσομ.

Οι Τόρις χρειάζονται έναν ηγέτη από το κέντρο;

Πέρα από την επίθεση στον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ισχυρίστηκε ότι η χώρα δεν χρειάζεται έναν υποστηρικτή του Brexit ως πρωθυπουργό, αλλά κάποιον που να είναι δεσμευμένος στην ολοκλήρωσή του, και ότι οι επόμενες εκλογές μπορούν να κερδηθούν μόνο από έναν υποψήφιο που να προέρχεται από το κέντρο των Τόρις. Όπως εξήγησε, στις επόμενες εκλογές οι Συντηρητικοί δεν θα απευθυνθούν μόνο στην βάση της παράταξής τους, αλλά σε όλο το εκλογικό σώμα, στη νέα γενιά και σε αυτούς που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ τους Συντηρητικούς.

Την άποψη του Χάνκοκ, που συναγωνίζεται με μικρή διαφορά τον Τζόνσον και τον Γκοβ στον αγώνα διαδοχής, συμμερίζεται με ανάλυσή του και ο ειδικός εκλογικών αναμετρήσεων του Συντηρητικού κόμματος Λόρδος Ρόμπερτ Χέιγουορντ, ο οποίος εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολη μία νίκη των Τόρις σε εκλογές με έναν ηγέτη που δεν θα κάνει «ομαλή μετάβαση» και δεν θα μπορεί να προσεγγίσει τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους, που δεν είναι αφοσιωμένοι ούτε στην αποχώρηση ούτε στην παραμονή.

Με βάση αυτό, υποστήριξε ότι ο Μπόρις Τζόνσον ίσως να μην είναι το σωστό πρόσωπο για να πετύχει κάτι τέτοιο, επειδή πολλοί ψηφοφόροι έχουν «ιδιαίτερη αντιπάθεια» στο πρόσωπό του. Ενώ, είπε, είναι δημοφιλής σε ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, είναι επίσης αυτός που οι ψηφοφόροι θα έλεγαν ότι θα είναι ένας κακός πρωθυπουργός.

Επικαλούμενος πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, ανέφερε ότι το 23% των ερωτηθέντων, που είχαν ψηφίσει τους Συντηρητικούς το 2017, πιστεύει ότι ο Τζόνσον θα ήταν ένας «πολύ κακός» πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα το 28% των πολιτών πιστεύει ότι θα ήταν ένας καλός πρωθυπουργός (αφήνοντας πίσω τους άλλους υποψηφίους), αλλά το 54% πιστεύει ότι δεν θα έκανε καλή δουλειά. Τα ίδια ποσοστά για τον Γκοβ αντιστοιχούν στο 16% και 47%, και για τον Χαντ στο 13% και 42%, μόνο που οι δύο αυτοί υποψήφιοι, όπως είπε, δεν έχουν τόσο έντονη την εικόνα του αντιπαθητικού μεταξύ των πολιτών.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: