Boυλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την προαγωγή της υγείας

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. Παρών, ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Κατά δήλωσε το ΚΚΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με ηλεκτρονική συνταγή θα χορηγούνται τα αντιβιοτικά

Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν, είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, τη δοσολογία, κ.λπ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής και ιδίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, κλπ.. Τα παραπάνω αναφέρονται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο με τίτλο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της Υγείας, ανάπτυξη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας».

Η προτεινόμενη διάταξη, η οποία επιβάλλει τον κανόνα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιβιοτικών, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της προστασίας της δημόσιας υγείας, αποτρέποντας την υπερβολική και αναίτια χρήση τους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την άσκοπη επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και την επιζήμια για το σύνολο του πληθυσμού, ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής.

Ρύθμιση θεμάτων αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Προκειμένου όμως να μην δημιουργηθούν λειτουργικές δυσχέρειες από τη μετάβαση στο σύστημα της ηλεκτρονικής χορήγησης, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, αλλά και πρόσθετες δυσχέρειες στην χορήγηση αντιβιοτικών στους ασθενείς, η έναρξη ισχύος της ανωτέρω διάταξης ξεκινά τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Επίσης ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Θεσπίζεται βασική δέσμη μέτρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΘ). Δηλαδή για την αγορά ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρων, κλινών νοσηλείας, εξοπλισμού κλινών, παγίου εξοπλισμού κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστών κυκλωμάτων αναρρόφησης και αναγκαίων ιατροτεχνολογικών προϊόντων συνοδών προς τη λειτουργία αναπνευστήρων, για θεραπεία και νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού που ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ ή σε ΜΑΘ.

Κοντοζαμάνης: Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αναδεικνύεται σε βασικό μέσο δημόσιας υγείας

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής στη σκιά της επιδημικής κρίσης του κορονοϊού.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε σχετικά: «Με το νομοσχέδιο αναγνωρίζουμε την καθοριστική σημασία που έχουν οι κοινωνικές συνθήκες των οικονομικά ασθενών και στοχεύουμε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους», επισημαίνοντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και επιλογές, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν νόσους και ατυχήματα που ευθύνονται για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην κοινωνία μας.

Το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, αντανακλά την πεποίθηση της κυβέρνησης για το πώς πρέπει να ανταποκρίνεται ένα δημόσιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας στις ανάγκες όλων των πολιτών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα προγράμματα του «Σπύρος Δοξιάδης», είπε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για παρέμβαση στους παράγοντες αυτούς που προκαλούν τους θανάτους στη χώρα μας.

«Για πρώτη φορά, μια πολιτική παράταξη στην Ελλάδα δίνει έμφαση στην υγεία των πολιτών καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής τους και λαμβάνει σοβαρά την υπόθεση της πρωτοβάθμιας πρόληψης», ανέφερε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και υπογράμμισε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αναδεικνύεται σε βασικό μέσο δημόσιας υγείας.

Είπε ακόμη ότι από το νομοσχέδιο δεν προκύπτει μείωση της κρατικής παρέμβασης αλλά ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους και του ρόλου του ώστε να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό της δημόσιας υγείας.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης ότι από το 2014, που η πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας μεταφέρθηκε στις υγειονομικές περιφέρειες, δεν δημιουργήθηκε η υποδομή ώστε να στηριχθεί η δημόσια υγείας. Ιδίως επισήμανε ότι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες καλούνται να συντονίσουν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και πολυάριθμων τοπικών περιφερειακών και πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων της δημόσιας υγείας.

Για την πολιτική πρόληψης, εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο νομοθετείται ο τρόπος ανάπτυξης των Σχεδίων Δράσης που θα θέτουν στόχους που θα εκφράζονται σε μετρήσιμους δείκτες και θα έχουν προϋπολογισμό ώστε να είναι βιώσιμα σχέδια και όχι ευχολόγια.

Διατάξεις που υπαγορεύονται από τη νέα αντίληψη για τη δημόσια υγεία, με διατομεακές παρεμβάσεις για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου, δηλαδή την αλλαγή του τρόπου ζωής και του οικολογικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, στο οποίο όλοι μας γεννιόμαστε, δουλεύουμε και ζούμε, είναι αυτές που εισάγει το νομοσχέδιο, ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός που επισήμανε ότι δεν προβλέπεται ούτε μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης που αποδείχθηκε πόσο αναγκαίος είναι σε αυτή τη φάση. Επισήμανε δε ότι το νομοσχέδιο έχει τη λογική του «λιγότερου κράτους», είναι συγκεντρωτικό, δημιουργεί και απαξιώνει θεσμούς που ασχολούνται συστηματικά με δράσεις πρόληψης, αγωγής υγείας και παρέμβασης στην κοινότητα. Αναφερόμενος στην επιδημική κρίση, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των ΜΕΘ. Αυτό για να γίνει, τόνισε, χρειάζεται άμεση ενίσχυση, με τουλάχιστον χίλιους συμβασιούχους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι στοχευμένα θα ενισχύσουν ιδιαίτερα το κομμάτι των μονάδων εντατικής θεραπείας. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι έχει καθυστερήσει η προκήρυξη μόνιμου προσωπικού για τα νοσοκομεία. Ζήτησε επίσης αναβαθμισμένο ρόλο για το ΕΚΕΠΥ και επιχειρησιακό σχέδιο 4μηνου ή και 6μήνου.

«Η επιδημία του κορονοϊού δεν είναι μία απλή υπόθεση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα που αντιμετωπίζει σήμερα ολόκληρη η υφήλιος», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς που απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι δεν προσπαθήσατε να προετοιμαστείτε. Παρ” όλα αυτά υπήρξαν λειτουργικά κενά και αστοχίες. Γι” αυτό και πρέπει να κάνουμε μία επανεκκίνηση, να διορθώσουμε τα λάθη που έχουν διαπιστωθεί και να λειτουργήσουμε τόσο στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης των πολιτών, όσο και της συλλογικής ευθύνης της πολιτείας». Η πολιτεία οφείλει, έστω και την ύστατη στιγμή αυτή, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας που καλείται να σηκώσει το βάρος της αντιμετώπισης της επιδημίας. «Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που υπηρετούν με φιλότιμο και αυταπάρνηση αυτή τη στιγμή το σύστημα, δηλαδή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό», είπε ο κ. Πουλάς. Αναφορικά με το νομοσχέδιο αφού επισήμανε ότι περιλαμβάνει πολύπλοκες και γραφειοκρατικές κρατικές δομές, με επάλληλες αρμοδιότητες, διατάξεις που οδηγούν σε συγκεντρωτισμό, προβλέπουν πολλά γνωμοδοτικά όργανα, εθελοντικούς οργανισμοί και λιγότερο κράτος.

«Η πολιτική δημόσιας υγείας θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως ορίζονται από τη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τους στόχους της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, 2015 – 2030», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης που επισήμανε ότι «οι παραπάνω άξονες αποτέλεσαν και αποτελούν το πλαίσιο στη βάση του οποίου διαμορφώνονται όλα τα μέτρα που προωθούνται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού και των υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας αντίστοιχα». Διαμορφώνεται ακόμα πιο καθαρά η εικόνα των ενιαίων και περιορισμένων κρατικών παροχών σε όλους τους τομείς, στόχος που διαχρονικά υπηρέτησαν και υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και επισήμανε ότι πρόκειται για υλοποίηση της πολιτικής όπου το κράτος περιορίζει την ευθύνη του στη χάραξη κατευθύνσεων και οδηγιών και δεν προβλέπεται καμία ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων υγείας, τον εξοπλισμό τους και την πλήρη στελέχωσή τους.

«Το σχέδιο είναι τόσο φιλόδοξο και ωραίο όσο και αναγκαίο», είπε η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου και πρόσθεσε: «Κανείς δεν περισσεύει στη μάχη που ξεκινάει και στις προκλήσεις που ήρθαν, έρχονται και θα έλθουν. Όπως στα θέματα του μεταναστευτικού και της προστασίας των συνόρων μας, αντιγράφετε πλέον προκειμένου να επιτύχετε. Σας καλούμε να αντιγράψετε και στο παρόν νομοσχέδιο, προκειμένου να προλάβουμε το πρόβλημα πριν αυτό δημιουργηθεί και μας απειλήσει». Η Ελληνική Λύση θα ψηφίσει υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου επειδή προωθεί την πρόληψη και τη δημόσια υγεία αλλά θεωρεί ότι οι διατάξεις είναι γενικόλογες και δεν θα αποδειχθούν αποτελεσματικές. Η βουλευτής αναφέρθηκε στους τομείς που απαιτείται πρόληψη και επέκρινε την παραχώρηση δράσεων, για τις οποίες θα έπρεπε να είναι υπεύθυνη η δημόσια υγεία, σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

«Σε μια τέτοια επιδημία που η βασική σοβαρή επιπλοκή είναι η πνευμονία -και η αναπνευστική ανεπάρκεια συνεπώς- η επιβίωση κάθε αρρώστου εξαρτάται από την ύπαρξη μονάδων εντατικής θεραπείας και την υποστήριξη του αναπνευστικού του συστήματος», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, τόσο οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας όσο και η παρούσα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισαν και φροντίζουν να μην έχουμε μονάδες εντατικής θεραπείας, τις μονάδες εντατικής θεραπείας που απαιτούνται ακόμη και υπό ομαλές συνθήκες. Είναι πραγματικά γελοίο να ισχυρίζεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πως η χώρα είναι θωρακισμένη, όταν δεν είναι εξασφαλισμένα ούτε τα στοιχειώδη: επάρκεια δηλαδή διαθέσιμων κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, στελέχωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, ισχυρή και πλήρως αναπτυγμένη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πλήρης τροφοδοσία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με απλά μέσα προφύλαξης». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι καταργεί τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μετακυλίοντας τη λειτουργία τους στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. «Το νομοσχέδιο αυτό μοιάζει να είναι δυστυχώς η ταφόπλακα των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, καθώς εισηγείται τον οριστικό κατακερματισμό της υγείας μέσω της μετατροπής, στο συλλογικό υποσυνείδητο, της Πολιτείας μας από πάροχο που ήταν μέχρι τώρα και εγγυητή της υγείας του γενικού πληθυσμού σε σύμβουλο υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτική

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: