Μπουρκίνα Φάσο: 14 στρατιώτες νεκροί σε επίθεση «τρομοκρατών»

«Πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν  κατά τη διάρκεια της ανταπόδοσης των πυρών»,  σύμφωνα με τον  υπουργό Άμυνας,  στρατηγό Μπαρτέλεμι Σιμπορέ

Δεκατέσσερα μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα το πρωί σε επίθεση εναντίον στρατιωτικού αποσπάσματος στο βόρειο τμήμα της χώρας της Αφρικής, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας αρχικά μίλαγαν για τουλάχιστον εννέα νεκρούς.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός Μπαρτέλεμι Σιμπορέ, ανέφερε ότι «στρατιωτικό απόσπασμα στη Γιργκού», στο κεντρικό-βόρειο τμήμα της χώρας, «έγινε στόχος επίθεσης τρομοκρατών» χθες Δευτέρα «περί τις 05:00» (τοπική ώρα· στις 08:00 ώρα Ελλάδας).

Κατά τον στρατηγό Σιμπορέ, «καταμετρήσαμε 14 στρατιωτικούς πεσόντες κατά τη διάρκεια των μαχών, επτά τραυματίες διακομίστηκαν» σε νοσοκομείο, ενώ «πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν (σ.σ. σκοτώθηκαν) κατά τη διάρκεια της ανταπόδοσης» των πυρών.

Οι στρατιωτικοί, αντιμέτωποι με «μεγάλο αριθμό βαριά οπλισμένων» επιτιθέμενων, έδειξαν «σπουδαίο αξιόμαχο» και τους αντιμετώπισαν με «σθένος», συνέχισε ο υπουργός. Ακολούθησε «αμέσως χερσαία και αεροπορική αντεπίθεση για να εξουδετερωθούν οι επιτιθέμενοι».

Πέραν των ανθρώπινων απωλειών, οι υλικές ζημιές «είναι τεράστιες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς οι δράστες της επίθεσης είτε «πυρπόλησαν» ή «άρπαξαν» εξοπλισμό.

Η Μπουρκίνα Φάσο, φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με ολοένα συχνότερες και φονικότερες επιθέσεις και ενέδρες τζιχαντιστικών οργανώσεων, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό της τμήμα, όπως και γειτονικά της κράτη, το Μάλι και ο Νίγηρας.

Ωστόσο ενίοτε καταγράφονται επιθέσεις και στον νότο, όπως το Σάββατο, όταν δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν ανατινάχθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στη Λαραμπέν, κοντά στα σύνορα με την Ακτή Ελεφαντοστού.

Άλλοι πέντε στρατιωτικοί που εκτελούσαν αποστολή αναγνώρισης στη Μενταό, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σκοτώθηκαν την περασμένη Τετάρτη όταν εξερράγη αυτοσχέδια νάρκη κατά προσωπικού, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο.

Τη 15η Σεπτεμβρίου ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον μονάδας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που γειτονεύει με τον Νίγηρα. Τρεις ημέρες νωρίτερα, στην ίδια περιοχή, έξι χωροφύλακες σκοτώθηκαν σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που συνόδευε βυτιοφόρα με καύσιμα που προορίζονταν για την εταιρεία ορυχείων Semafo Boungou, θυγατρική της καναδικής Endeavour Mining.

Οι επιθέσεις και οι ενέδρες στην Μπουρκίνα Φάσο που αποδίδονται σε οργανώσεις τζιχαντιστών οι οποίοι ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος  ή στην αλ Κάιντα, σε συνδυασμό με ξεσπάσματα βίας μεταξύ φυλών και κοινοτήτων που παρεμβάλλονται, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 2.000 ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει πάνω από 1,4 εκατ. άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κατά τους επίσημους αριθμούς.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: