Μπόρις Τζόνσον: Η παραμονή θα ήταν θείο δώρο – Οικονομικό σοκ από το Brexit!

Ψήφος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα ήταν «θείο δώρο για τον κόσμο και τη Βρετανία», το Brexit, αντιθέτως, θα προκαλούσε «οικονομικό σοκ» στη Βρετανία και η πρόσβαση στην ενιαία αγορά έχει οφέλη που αντισταθμίζουν το κόστος παραμονής στην Ένωση: Αυτά έγραφε ο… Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο που τελικά δεν δημοσίευσε δύο ημέρες πριν γίνει ο στρατηγός του Brexit.

To άρθρο, που δημοσιεύουν οι Times, γράφτηκε –σύμφωνα με το περιβάλλον του νυν ΥΠΕΞ– περίπου ως… άσκηση επιχειρηματολογίας πριν λάβει δημόσια θέση ο Τζόνσον.

Τα περί της σύνταξης του κειμένου δημοσιεύονται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας και σε βιβλίο του συντάκτη της, Τιμ Σίπμαν, για τα παρασκήνια του Brexit με τίτλο All Out War (περίπου, Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα).

Το κείμενο είχε συνταχθεί το Φεβρουάριο, δύο ημέρες πριν ο Μπόρις Τζόνσον πάρει τελικά θέση υπέρ του Brexit και καταλήξει ο «στρατηγός του Brexit» στο στρατόπεδο των κυβερνώντων Συντηρητικών, απέναντι στον τότε πρωθυπουργό Κάμερον. Δημοσίως, έχει παραδεχθεί την ύπαρξη αδημοσίευτου άρθρου εκείνης της εποχής χωρίς να διευκρινίζει το περιεχόμενό του.

Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται είναι η βασική του στρατοπέδου του «ναι», με τον Τζόνσον να αναφέρεται στον κίνδυνο για τη βρετανική οικονομία από το Brexit, τις φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της Βρετανίας που θα πυροδοτούσε (συγκεκριμένα στο θέμα της Σκωτίας) αλλά και τη γενικότερη επίπτωση στους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων, δείχνοντας στη Ρωσία.

Ακόμη κι έτσι, προξενεί μία κάποια έκπληξη το σθένος με το οποίο ο συντάκτης υπερασπίζεται την παραμονή: «Η ενιαία αγορά είναι στην πόρτα μας, το κόστος συμμετοχής είναι μάλλον μικρό για όλη αυτή την πρόσβαση, οπότε γιατί είμαστε τόσο αποφασισμένοι να γυρίσουμε την πλάτη μας;».

Ο Τζόνσον, υπενθυμίζεται, προ ημερών είχε πει μιλώντας στους βρετανούς βουλευτές πως η «έννοια της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς γίνεται όλο και πιο άχρηστη», υποστηρίζοντας πως η εμπορική συμφωνία που θα πετύχει το Λονδίνο μετά το Brexit θα είναι «ισοδύναμης αξίας, αν όχι μεγαλύτερης».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι Times επικαλούμενοι το «περιβάλλον» του νυν ΥΠΕΞ, το κομμάτι υπέρ της παραμονής είχε συνταχθεί παράλληλα με το κομμάτι υπέρ του Brexit ως τρόπος να «ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του» ο Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: in.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: