Μπλόκα παντού: Σε θέση μάχης οι αγρότες στην πιο μεγάλη κινητοποίηση των τελευταίων ετών

Χιλιάδες τρακτέρ σε Τέμπη και Νίκαια – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την Παρασκευή σε όλη τη χώρα – Δείτε το «χάρτη» των κινητοποιήσεων

Κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου έχουν κλείσει από το πρωί με τα τρακτέρ τους οι αγρότες διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που προωθεί η κυβέρνηση. Τα μπλόκα είναι πάνω από 20 σε όλη την Ελλάδα με τους αγρότες να δηλώνουν αποφασισμένοι να τα ενισχύσουν και να κλιμακώσουν την διαμαρτυρία τους. Μάλιστα σε αρκετά σημεία υποστηρίζουν ότι δεν θα μείνουν στο κλείσιμο των κεντρικών αρτηριών αλλά θα κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς.

Κλειστή είναι αυτή την στιγμή η Εθνική Οδός από τις 7.30 το απόγευμα στο ύψος των Μαλγάρων, με τους συγκεντρωμένους αγρότες να υπόσχονται ότι θα την ανοίξουν από ώρα σε ώρα. Αντίστοιχη ήταν και η δράση στο μπλόκο στην Χαλκηδόνα, το οποίο έκλεισε γύρω στις 7 και άνοιξε και αυτό λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Πάντως οι συγκεντρωμένοι στα Μάλγαρα υποστηρίζουν ότι η κινητοποίηση θα είναι αύριο πολύ πιο έντονη, και τα διαστήματα που θα κλείνει η Εθνική Οδός πιο συχνά και αρκετά μεγαλύτερα σε χρονική διάρκεια. 

Σε ότι αφορά τα άλλα σημεία, αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής: 

ΈβροςΣτην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα, αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου, νωρίς το πρωί της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου. Πρόκειται για απόφαση που πάρθηκε απόψε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Φέρες, προκειμένου να προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους.

Έτσι λοιπόν, αύριο νωρίς το πρωί ο κόμβος του Αρδανίου θα είναι κατελημμένος από τα τρακτέρ των αγροτών, ενώ στη 13.00 το μεσημέρι και για μία ώρα θα κλείσουν συμβολικά την Εγνατία Οδό, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες θα συμβεί ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη χώρα.

ΞάνθηΣύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά μέχρι στιγμής, οι αγρότες στην Ξάνθη θα  κλείνουν τη γέφυρα του Νέστου στην Παλιά Εθνική Οδό κατά διαστήματα και όχι συνεχόμενα. Όπως ανέφερε ο συνδικαλιστής Κώστας Δαλάτσης θα επιχειρηθεί να βγει κάποιο πρόγραμμα ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη ενώ θα αποφεύγεται ο αποκλεισμός τις πρωινές ώρες για να διευκολύνεται η μεταφορά εμπορευμάτων ενώ εξαιρούνται ασθενοφόρο και οχήματα έκτακτης ανάγκης

Στον Κόμβο της Χρυσούπολης, αντίστοιχα, οι αγρότες της Καβάλας φαίνεται πως προγραμματίζουν μόνιμο αποκλεισμό, άρα στις περιπτώσεις που θα είναι κλειστή η παλιά γέφυρα του Νέστου, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση από και προς την Ξάνθη παρά μόνο από την ορεινή περιοχή μέσω Ζαρκαδιάς ή μέσω Δράμας.

Για όσους κατευθύνονται προς τη Θεσσαλονίκη ο κόμβος της Εγνατίας Οδού στα Ν. Κερδύλλια έχει ήδη κλείσει και η κίνηση  διοχετεύεται στους παράδρομους ενώ κατά διαστήματα θα κλείνουν και αυτοί  άρα η πρόσβαση από και προς τη Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει μέσα από το εθνικό δίκτυο του Νομού Σερρών. Το μπλόκο στα Κερδύλλια θα είναι σε ισχύ όλη την ημέρα αύριο με κλειστή την Εγνατία σ’ αυτό το σημείο. 

ΝίκαιαΞεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση τρακτέρ στο κόμβο Νίκαιας με τους διοργανωτές να εκτιμούν ότι ο αριθμός των τρακτέρ έχει ξεπεράσει τα 2.000. Ο αριθμός αυτός καθιστά το μπλόκο της Νίκαιας ένα από τα πιο ισχυρά μπλόκα που έχουν στηθεί ποτέ σε αγροτική κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια. 

Τα τρακτέρ, προερχόμενα κυρίως από την Καρδίτσα και την Λάρισα, αλλά και από τα Τρίκαλα, έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος και οι αγρότες του μπλόκου οργανώνονται για τις παραπέρα κινήσεις τους.

Ο μεγάλος αριθμός των τρακτέρ έχει ουσιαστικά κλείσει την Εθνική Οδό, η οποία είναι αποκλεισμένη από τις 12 το μεσημέρι και δεν έχει δοθεί από τότε στην κυκλοφορία.

ΤέμπηΣτα Τέμπη αυξάνεται διαρκώς η δύναμη των τρακτέρ που βρίσκονται στο μπλόκο. Όπως ανακοίνωσε η συντονιστική τους ομάδα, θα κλείσουν αύριο συμβολικά την Εθνική Οδό μεταξύ 12 και 2 το μεσημέρι. Αργά το απόγευμα θα αποφασίσουν για την συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Το μπλόκο καλεί το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην κοιλάδα, εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων που έχουν στηθεί ή θα στηθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Μέχρι τότε οι αγρότες αναμένουν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα σταθμίσουν και τη στάση τους.

ΗμαθίαΤο μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία Οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 350 τρακτέρ. Την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος» όπως τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών. 

Στο μπλόκο της Κουλούρας συγκεντρώνονται άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Βελβεντό Κοζάνης, Καστοριά, Νάουσα, Γρεβενά και από την Πιερία και την Πέλλα.

ΔράμαΣυμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς αποφάσισαν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, με τον κ. Χρήστο Γκόντια, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ νέου κατάρτιση του με τη συμβολή των αγροτών.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προχώρησε σε συμβολικούς αποκλεισμούς. 

ΒέροιαΣε αποκλεισμούς προχωρούν στον κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στην Χαλκηδόνα, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο της Κουλούρας, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

ΉπειροςΔυναμικές κινητοποιήσεις, στην Πρέβεζα, προαναγγέλλει με σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Συγκεκριμένα, αύριο, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και αλιείς.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, μετρούν δυνάμεις και όπως λένε τις επόμενες ημέρες θα βγουν αιφνιδιαστικά, στο λιμάνι και την Εγνατία.

Στην Άρτα, οι κτηνοτρόφοι, που έστησαν χθες το μεσημέρι μπλόκο στο Κομπότι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο, ενώ οργανώνονται για να μεταβούν στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Σάββατο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ‘Αρτας διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης.

Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση με τα τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, αποφάσισαν να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ενώ μέσα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν συνάντηση για να αποφασίσουν τη μορφή διαμαρτυρίας τους στα Ιωαννινα. 

Δεκάδες μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Μπλόκα έχουν ήδη οργανωθεί στην Κορινθία και την Λακωνία. Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας οι αγρότες της Πελοποννήσου. 

Στη Λακωνία έχει ξεκινήσει η μετακίνηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την περιοχή της Μάνης προς την περιοχή της Λίμνης, λίγο έξω από το χωριό Αιγιές, προκειμένου να στήσουν δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου. 

Στο Ζευγολατιό, αύριο, από τις 10:00, οι αγρότες θα δημιουργήσουν μπλόκο πλησίον του νέου εμπορικού κέντρου Κορίνθου, στην παλιά Σωληνουργία, επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.

Στην Αιτωλοακαρνανία από το πρωί σήμερα αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην περιοχή Ερμίτσα στην εθνική οδό ενώ σε πολλά χωριά όπως η Κατοχή,το Νεοχώρι,τα Καλύβια,ο Γαλατάς έχουν γεμίσει τις πλατείες με αγροτικά μηχανήματα. Αυτήν την ώρα παρόλο που επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι πλατείες είναι γεμάτες από αγρότες στην Κατοχή και στον Γαλατά όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν  τρακτέρ.

Η πορεία των τρακτέρ προς τον κόμβο της Νίκαιας

Μπλόκα αγροτών έχουμε από την Τετάρτη σε Ημαθία, στην περιοχή Κουλούρα, στον Κόμβο Μικροθηβών στη Μαγνησία, στο Προμαχώνα Σερρών, στην εθνική οδό στο ύψος της Ανθήλης στο νομό Φθιώτιδας, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στη Δράμα στη διασταύρωση Προσοστάνης-Κοκκινογείων, στο Λιμάνι του Βόλου, στην εθνική οδό Άργους Ναυπλίου, στο ύψος Δαλαμανάρας, στον κόμβο Μαυρονερίου στο Κιλκίς, στην εθνικό οδό Πατρών Πύργου στον Κόμβο Κάτω Αχαΐας και στον κόμβο Μαραθάς και Κουρτεσίου. Σε όλα αυτά τα σημεία, η σημερινή ημέρα ήταν καθοριστική, καθώς τα περισσότερα από αυτά ενισχύθηκαν και όπως αναμένεται στα περισσότερα σημεία αύριο θα υπάρξουν ολιγόωροι συμβολικοί αποκλεισμοί των δρόμων.

Ο χάρτης των μπλόκων σε όλη την Ελλάδα

Κατάληψη της ΔΟΥ ΝαυπλίουΕξάλλου ομάδα αγροτών ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Ναύπλιο. Οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ του στο ύψος της Δαλαμανάρας, επί της εθνικής οδού Άργους-Ναυπλίου.

Οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα τη ΔΟΥ Ναυπλίου και ανήρτησαν πανό που έγραφε: «Οργάνωση και αγώνας ενάντια στην πολιτική του ξεκληρίσματος», διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ ακολούθως επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Οι αγρότες της ΠΑΣΥ δηλώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα κλιμακώσουν τον αγώνα των κινητοποιήσεών τους και για το Σάββατο έχουν προγραμματίσει μαζί με το ΠΑΜΕ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Δαλαμανάρα όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους.

Κατάληψη ΟΓΑ στο ΗράκλειοΜε τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα απέκλεισαν οι αγρότες της Κρήτης, συμβολικά, το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κατάληψη στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ, στο Ηράκλειο, από μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σύμφωνα με απόφαση της σύσκεψης της νομαρχιακής γραμματείας της.

Δείτε παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον Προμαχώνα

Πηγή: protothema.gr

ellada

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: