«Bild» για το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου: «Είμαστε στα χέρια του Πούτιν»

Η Γερμανία επί ποδός μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Nord Stream 1»

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι Γερμανοί αξιωματούχοι μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου μέσω του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 1» για λόγους συντήρησης, με την κυβέρνηση του Βερολίνου να βρίσκεται επί ποδός για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Aπό σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια του Πούτιν», γράφει ο Γερμανός αρθρογράφος της εφημερίδας «Bild», Φραντς Γιόζεφ Βάγκνερ αντανακλώντας το γενικότερα κλίμα που επικρατεί στη χώρα του. Διερωτάται επίσης εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν που κλείνει σήμερα τη στρόφιγγα, θα την ξανανοίξει…

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό «Nord Stream 1», ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς την ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Η ροή σταμάτησε σήμερα στις 07:00, ώρα Ελλάδος και, θεωρητικά τουλάχιστον, θα ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς μαίνεται ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν πολλαπλές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για να την αναγκάσουν να σταματήσει τον πόλεμο.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής.

Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού, οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

«Θα συνεργαστεί ξανά ο Πούτιν (με την Ευρώπη)- ή θα κοιμηθούμε σε κρύα, υγρά σεντόνια (το χειμώνα) και θα κρεμάσουμε τις πετσέτες μας στους σωλήνες θέρμανσης που έχουν ακόμα λίγη ζεστασιά;», υποστηρίζει ο Γερμανός αρθρογράφος της εφημερίδας «Bild» και προσθέτει:

«Τέλος Ιουλίου είναι ημέρα πληρωμής, για τα ενοίκια, τους λογαριασμούς νερού και ρεύματος. Τα παιδιά θέλουν να πάνε διακοπές. Όλα είναι στα χέρια του Πούτιν. Είναι ανυπόφορο να έχουμε εξάρτηση από αυτόν. Και επειδή δεν το θέλουμε, θα πρέπει να υποφέρουμε, θα πρέπει να κάνουμε χωρίς το φυσικό αέριο του Πούτιν. Θα ήταν σκόπιμο οι πολιτικοί μας να μας πουν πόσο άσχημη είναι η κατάσταση. Είμαστε στα χέρια του Πούτιν. Δεν διαβάζω πια το βράδυ. Δεν ανάβω πια το φως όταν βραδιάζει. Ξυπνάω χωρίς να ξέρω πώς θα είναι όταν βραδιάσει. Νιώθω ήδη αιχμάλωτος του Πούτιν», σημειώνει στο άρθρο του ο Φραντς Γιόζεφ Βάγκνερ.

Πράγματι, τι θα συμβεί εάν πράγματι σταματήσει η ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία και τι πρέπει να κάνουν το κράτος, τα νοικοκυριά, η βιομηχανία;

«Η Γερμανία προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει καθεστώς έκτακτης ανάγκης», γράφει η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» και προσθέτει:

«Την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση νόμου, που της παρέχει εκτεταμένες εξουσίες: από την εισαγωγή νέας επιβάρυνσης σε πελάτες φυσικού αερίου μέχρι ένα πακέτο διάσωσης εταιρειών ενέργειας και αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας , και αντικαγκελάριος της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ «δεν αποκλείει επιδείνωση της κατάστασης» και ένα οριστικό κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης.

«Πρώτα θα χτυπηθούν οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία . Εάν ένας εισαγωγέας γονατίσει, οι συνέπειες για το σύνολο της παροχής φυσικού αερίου δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν», υποστηρίζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Ήδη, ο γερμανικός γίγαντας «Uniper», ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ζήτησε κρατική βοήθεια από τη κυβέρνηση του Βερολίνου.

Την ίδια ώρα, και η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας ετοιμάζεται για το σενάριο να αποκοπεί εντελώς το ρωσικό φυσικό αέριο.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «n-tv», η «Aurubis», μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χαλκού στην Ευρώπη, ετοιμάζεται να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο με ηλεκτρική ενέργεια και πετρέλαιο. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή θα χρειαστεί έναν χρόνο για να συμβεί, εν μέσω προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Τον κώδωνα κρούει και η γερμανική κατασκευάστρια γυαλιού «Ritzenhoff».

Από τη στιγμή που οι φούρνοι της λειτουργούν με αέριο για να λιώνει τις πρώτες ύλες και να της μετατρέπει σε γυαλί, δηλώνει αδυναμία να βρει υποκατάστατο προειδοποιώντας με διακοπή τη παραγωγής.

Αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία — κολοσσός Vollkswagen αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Τα σχέδιά της να αντικαταστήσει την καύση άνθρακα με φυσικό αέριο σε δύο τεράστια εργοστάσιά της βλέπει να «ναυαγούν», θέτοντας σε επικινδυνότητα μια επένδυση, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση, λέγοντας ότι το κλείσιμο για την συντήρηση ήταν ένα τακτικό, προγραμματισμένο γεγονός και ότι κανείς δεν «εφευρίσκει» επισκευές.

Ωστόσο, «Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ένα πράγμα: Ο Πούτιν δεν γνωρίζει ταμπού. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πλήρης διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream», δήλωσε από την πλευρά του, ο Τιμ Κέλερ, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ένωσης βιομηχανίας «Zukunft Gas».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: