Bild για επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα: Πολύ καλό το κλίμα με τον Μητσοτάκη, τι συζήτησαν

Τη θέα από την Ακρόπολη, που αξίζει εκατομμύρια δολάρια, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν τέσσερις αρθρογράφοι της εφημερίδας «Bild», απόλαυσε σήμερα κοστουμαρισμένος ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έχοντας στο πλευρό του τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κοιτώντας από ψηλά το λίκνο της δημοκρατίας, τον Λυκαβηττό, την καταγάλανη θάλασσα και το νησί της Αίγινας, ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος εντυπωσιάστηκε. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ντυμένος casual, άρχισε να δίνει πληροφορίες στον Γερμανό καλεσμένο του για την εκπληκτική θέα που είχε την ευκαιρία να απολαύσει τη θέα από την Ακρόπολη. Το κλίμα υπέροχο, όπως και η θερμοκρασία: ο υδράργυρος άγγιξε τους 26 Βαθμούς Κελσίου.

Κοιτώντας τη θέα από την Ακρόπολη, ο Σολτς κοίταξε δεξιά τη θάλασσα, εκεί όπου βρίσκεται το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο είναι «σταθερά» στα χέρια της Κίνας, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα. Το προηγούμενο βράδυ, Μητσοτάκης και Σολτς επισκέφθηκαν ένα εστιατόριο τον Πειραιά. Στο παλιό λιμάνι όμως, όχι στο εμπορικό.

Προτού επισκεφθεί ο Σολτς τη χώρα μας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε τον συμβιβασμό που πρότεινε ο ίδιος για πώληση μεριδίου 24,9% του λιμανιού του Αμβούργου στην κρατική κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco. Μόνο που στη Γερμανία υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για την επιχειρηματική κίνηση του Γερμανού Καγκελάριου.

Αντίθετο στη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στη διαχείριση του λιμανιού είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Spiegel, το 81% των Γερμανών, ωστόσο ο Σολτς, είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της επένδυσης. Σήμερα το πρωί, πάντως, Σολτς και Μητσοτάκης — οι δύο «λιμενάρχες του κόκκινου ηγέτη της Κίνας», απόλαυσαν την θέα από την Ακρόπολη.

Υπήρξαν ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με την επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας — Κίνας, υπογραμμίζει η εφημερίδα «Bild». «Δεν είμαστε αφελείς. Ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται η Κίνα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι «Κανείς δεν θέλει να εξαρτάται από μία μόνο χώρα, η Ρωσία μας έδειξε τις συνέπειες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε επίσης ότι «Ο Πειραιάς είναι στα χέρια των Κινέζων 13 η 14 χρόνια. Η σύμβαση υπογράφηκε όταν μόνο λίγες χώρες ήταν πρόθυμες να επενδύσουν στις υποδομές μας. Πρέπει να το αποδεχτούμε».

Ωστόσο, «σήμερα», όπως τόνισε, «η ΕΕ έχει ένα εντελώς διαφορετικό φίλτρο. Φροντίζουμε καλύτερα να αποτρέψουμε τις μονόπλευρες εξαρτήσεις. Κανείς δεν πρέπει να εξαρτάται από μία πλευρά!” Αντί για τη θέα από την Ακρόπολη, ο Σολτς θα μπορούσε να έχει επιθεωρήσει τα γερμανικά άρματα μάχης Marders στην Ελλάδα, τα οποία πρέπει να πάρουν οι Έλληνες από τo Βερολίνο, αν και η Ουκρανία τα χρειάζεται επειγόντως. Επειδή όμως ο Σολτς είναι αντίθετος στην παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία εδώ και αρκετούς μήνες, αυτά μετακινούνται προς την Ευρώπη… την Πολωνία, την Τσεχία ή την Ελλάδα ενώ τα παλιά σοβιετικά τανκς από αυτές τις χώρες, θα καταλήξουν στην Ουκρανία».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild, «40 παλιά σοβιετικά άρματα μάχης, τύπου BMP-1, πρόκειται να παραδοθούν στο Κίεβο από ελληνικά νησιά, όπου βρίσκονται, ως επί το πλείστον, ως «ασπίδα προστασίας» έναντι της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι, στο τέλος Μαίου, Βερολίνο και Αθήνα συνήψαν συμφωνία για την παράδοση 40 γερμανικών τανκς. Η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν τα ήθελε. Προτιμούσε το Βερολίνο να τα παραδώσει απευθείας στην Ουκρανία, όπως σχολιάζει η Bild επικαλούμενη πηγές, δίχως να τις κατονομάζει».

«Εξάλλου, η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους αρμάτων μάχης στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Και μόνο γερμανικής παραγωγής: 353 τελευταίας τεχνολογίας Leopard 2 — 170 τύπου A6, 183 τύπου A4. Επιπλέον, διαθέτει 501 παλιά «Leopard 1» τύπου A5. Τώρα όμως η Αθήνα χρειάζεται πυρομαχικά για τα άρματα μάχης «Marders». Πάντως, η Γερμανία παρέδωσε τα τανκς με την ησυχία της…πριν από 10 ημέρες. Αφότου υπεγράφη η συμφωνία Βερολίνου — Αθήνας και πέρασαν πάνω από 4 μήνες, τα πρώτα τανκς από τη Γερμανία έφτασαν στη βόρεια Ελλάδα. Έξι γερμανικά τανκς βρίσκονται τώρα κοντά στη Θεσσαλονίκη. Απομένουν 34 τα οποία πρέπει να παραδοθούν μέχρι το 2023. Έξι τανκς σε σύνολο 40 δεν είναι αρκετά για την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου στην Αθήνα», επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: