Bίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία

Περισσότερες από 20 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του ISIS σε συριακό έδαφος πραγματοποίησε η ρωσική αεροπορία, μετά την απόφαση της ρωσικής Βουλής να εγκρίνει αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, την πρώτη μετά από δεκαετίες σε έδαφος της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια στιγμή, αεροπορική επίθεση με στόχο περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησαν την Τετάρτη και οι ΗΠΑ, με την αμερικανική αεροπορία να συνεχίσει τις πτήσεις πάνω από τα συριακά εδάφη. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν οκτώ στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση της Μόσχας φαίνεται να είναι απόρροια μυστικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η Δαμασκός ανακοίνωσε πως έρχεται μετά από επίσημο έγγραφο αίτημα του Ασάντ προς τον Πούτιν. Οι συνεχείς συναντήσεις Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται να επιβεβαιώνει μια τέτοια εκτίμηση.

Η Μόσχα ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για τις ρωσικές επιχειρήσεις, μια ώρα πριν αυτές αρχίσουν, ζητώντας από τις αμερικανικές δυνάμεις να απομακρυνθούν από τον συριακό εναέριο χώρο. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σφυρηλατήσει διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

Αρκετές χώρες της Δύσης εκφέρουν αιτιάσεις κατά της Μόσχας, υπονοώντας ότι οι επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας στο έδαφος της Συρίας δεν στράφηκαν μόνο κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και εναντίον ανταρτών και δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις αιτιάσεις χαρακτηρίζοντάς τες ψευδείς.

Ενστάσεις εξέφρασε και η Ουάσινγκτον, τόσο αναφορικά με το στόχους που επλήγησαν, όσο και σε σχέση με την απαραίτητη συνεννόηση για τους κανόνες εμπλοκής που θα εξασφαλίσουν την αποφυγή συγκρούσεων ή ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στα ρωσικά και τα αμερικανικά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό, προκειμένου να υπάρξει κάποια συζήτηση για τους κανόνες εμπλοκής, ενώ σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να αρχίσουν σύντομα.

thetoc

 

 

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: