«Μπαρούτι» τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Πούτιν ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ μιλούν για πόλεμο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε πως η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία — Τι συζήτησαν Μπάιντεν-Μακρόν μετά την επιστροφή του Γάλλου προέδρου από τη Μόσχα 

Πιο δυνατά ακούγεται η ρωσική στρατιωτική μπότα στα σύνορα με την Ουκρανία. Η οσμή πολέμου είναι πιο αισθητή, ο άνεμος της αντιπαράθεσης έχει ισχυροποιοηθεί και το διπλωματικό θρίλερ δεν σταματά να τροφοδοτεί σενάρια τρόμου για το μέλλον στη Μαύρη Θάλασσα. Το Πεντάγωνο κρούει τον κώδωνα προειδοποιώντας για επικείμενη εισβολή λόγω αύξησης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο, ωστόσο, εξακολουθεί να διαμορφώνει μια γριφώδη κατάσταση που οξύνει την ένταση με το Κίεβο οδηγώντας το να ζητήσει από την άλλη πλευρά διαβεβαιώσεις.

Η Δύση προσπαθεί να μην μείνει ανοχύρωτη και να απομακρύνει κάθε σενάριο επανάληψης της σύρραξης του 2014, τότε που προσαρτήθηκε η Κριμαία στη Ρωσία.

Στρατεύματα των ΗΠΑ μετακινούνται από τη Γερμανία στη Ρουμανία, με σκοπό να ενισχυθούν και οι ανατολικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, υπό τον φόβο εμβάθυνσης της διπλωματικής κρίσης, οι ΗΠΑ στέλνουν σχεδόν 3.000 στρατεύματα σε Πολωνία και Ρουμανία.

Το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα μεταφέρει μοίρα Stryker που αποτελείται από περίπου 1.000 στρατιώτες από το Vilseck της Γερμανίας στη Ρουμανία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ από το 2004.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού στη Ρωσία, από την άλλη, έφτασε στη Λευκορωσία για να επιβλέψει τα στρατεύματα.

Όπως έχει γίνει, ακόμη, γνωστό η Ρωσία έχει μεταφέρει 30.000 στρατεύματα, δύο τάγματα πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-400 και πολυάριθμα μαχητικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Σε νέες δορυφορικές εικόνες, πάντως, φαίνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί της Ρωσίας σε τοποθεσίες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Μακρόν ο οποίος είχε συνομιλίες, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, με τον Ρώσο ομόλογό του, με την ατζέντα των διμερών συνομιλιών να αφορά στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Κι ενώ ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, θα αποσύρει τα στρατεύματα από τη Λευκορωσία, ανησυχία εγείρει το γεγονός ότι ο δικτάτορας Λουκασένκο είναι πιστός σύμματοχος του Ρώσου προέδρου στην ουκρανική κρίση.

Συνομιλίες Μπάιντεν-Μακρόν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να συζητούν για τις πρόσφατες επαφές που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Συζήτησαν επίσης για τις τρέχουσες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες» ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε, επίσης, πως η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία τις τελευταίες 24 ώρες.

«Καθημερινά (ο Πούτιν) ενισχύει στις επιλογές του, καθημερινά ενισχύει τις δυνατότητές του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε δημοσιογράφους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: