Μπακογιάννης: Έτοιμοι να στηρίξουμε τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, επισημαίνοντας «είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε».

«Οι ΧΕΧ είναι χώροι εποπτευόμενης χρήσης, δηλαδή κάποιος εξαρτημένος από τη χρήση ουσιών μπορεί υπό την εποπτεία πάντα του εξειδικευμένου προσωπικού σε συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρέπειας να πηγαίνει εκεί και να καλύπτει τις ανάγκες του» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και εξήγησε μιλώντας στον Realfm: «Οι ΧΕΧ δεν είναι πανάκεια, δεν σημαίνει δηλαδή ότι επειδή κάναμε τους ΧΕΧ τελειώσαμε με το πρόβλημα των ναρκωτικών, είναι όμως ένα μέρος της λύσης. Είναι μία διεθνής πρακτική, την έχουν υιοθετήσει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή έχουμε ΧΕΧ που λειτουργούν σε 11 χώρες, σε 97 πόλεις. Ουσιαστικά τώρα έρχεται η κυβέρνηση, και πολύ σωστά, δίνει τη δυνατότητα οι ΧΕΧ να μην μόνο σε σταθερά σημεία, αλλά να λειτουργούν και με κινητές μονάδες. Και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται και στο εξωτερικό, να βγει μπροστά και να το πάρει πάνω της. Να σταματήσουμε δηλαδή να παίζουμε αυτό το παιχνίδι των αρμοδιοτήτων».

«Είμαστε της λογικής πως ο δήμος είναι υπεύθυνος για όλα και υπόλογος για όλα. Από εμένα δεν θα ακούσετε ποτέ το γνωστό αυτό »αρμοδιότητες». Εγώ αυτό το γαϊτανάκι δεν θα το ακολουθήσω. Οι έρευνες από το εξωτερικό δείχνουν πως οι ΧΕΧ έχουν αποτελέσματα. Στην Ελλάδα το 2013 λειτούργησε για 10 μήνες το πρόγραμμα »Οδυσσέας» το οποίο κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία 100 περιστατικά υπερβολικής δόσης, έσωσε δηλαδή 100 ζωές» ανέφερε και είπε πως «το θέμα των ναρκωτικών δεν σηκώνει πολιτική εκμετάλλευση». «Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το θέμα των ναρκωτικών» δήλωσε απαντώντας σε όσους εξέφρασαν αντιδράσεις για τους ΧΕΧ.

«Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης είναι μία πρόταση και εδώ είμαστε να τη δοκιμάσουμε» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό ότι είναι μία πρόταση που είμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε όλοι, και όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Εμείς, ως δήμος Αθηναίων, είμαστε έτοιμοι. Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση να δημιουργήσουμε τις δικές μας κινητές μονάδες».

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: