Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε το βράδυ χθες Κυριακή ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Κίνας στη νήσο.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει αν εννοεί πως αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα εμπλέκονταν εναντίον της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά: «ναι».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ έχει «τερματιστεί».

«Αν κοιτάξετε γύρω σας, κανένας δεν φοράει μάσκα, και όλος ο κόσμος είναι μάλλον σε καλή φόρμα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στην εκπομπή 60 Minutes.

Σε ότι αφορά για το αν έχει αποφασίσει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα το 2024, ο 79χρονος Δημοκρατικός παρότι έχει πει επανειλημμένα στο παρελθόν πως θα είναι υποψήφιος, είπε:

«Αν έχω αποφασίσει οριστικά ότι θα είμαι υποψήφιος; Μένει να το δούμε», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS. Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει πως αυτή είναι η «πρόθεσή του».

Ο γηραιότερος πρόεδρος που εξελέγη στην ιστορία των ΗΠΑ θα γιορτάσει τα 80 του χρόνια την 20ή Νοεμβρίου. Θα ήταν 82 ετών κατά την έναρξη της ενδεχόμενης δεύτερης θητείας του και 86 στο τέλος της.

Μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο του 2020, ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι θα είναι υποψήφιος το 2024 και ότι θα επιλέξει εκ νέου τη σημερινή αντιπρόεδρό του, την Κάμαλα Χάρις, για να είναι υποψήφια αντιπρόεδρός του.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: