Μπάιντεν: Δεν διαπίστωσα πρόθεση της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν

«Ειλικρινή» χαρακτήρισε ο Τζο Μπάιντεν τον διάλογο που είχε με τον Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί, στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνάντησής τους.

«Είχαμε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για τις προθέσεις και τις προτεραιότητές μας. Ήταν ξεκάθαρο — αυτός ήταν ξεκάθαρος και εγώ ήμουν ξεκάθαρος ότι θα υπερασπιστούμε τα αμερικανικά συμφέροντα και αξίες, θα προωθήσουμε τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, θα σταθούμε στο ύψος της διεθνούς τάξης και θα εργαστούμε στο ίδιο μήκος κύματος με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», δήλωσε ο Μπάιντεν και συνέχισε: «Θα ανταγωνιζόμαστε δυναμικά, αλλά δεν ψάχνω για σύγκρουση. Θα διαχειριστώ τον ανταγωνισμό του με υπευθυνότητα».

Ο Μπάιντεν είπε ότι είπε στον Σι ότι η πολιτική της «Μιας Κίνας» που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ «δεν έχει αλλάξει» και ότι η Ουάσινγκτον «αντιτίθενται στη μονομερή αλλαγή του status quo από οποιαδήποτε πλευρά».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε πως δεν διαπίστωσε καμία «επικείμενη απόπειρα» της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν. «Ξεκαθάρισα ότι θέλουμε να δούμε τα ζητήματα των διασταυρούμενων δρόμων να επιλύονται ειρηνικά, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να φτάσουμε σε αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν για οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση σχετικά με την Ταϊβάν. «Είμαι πεπεισμένος ότι κατάλαβε ακριβώς τι έλεγα», πρόσθεσε ο Αμερικανός.

Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα «θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεργαστούν όπου μπορούν για την επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων που απαιτούν από κάθε έθνος να κάνει το καθήκον του».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: