Μπάιντεν από το Μπάφαλο: «Δηλητήριο η λευκή υπεροχή», πρόβλημα η εγχώρια τρομοκρατία

Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε το Μπάφαλο όπου το Σάββατο νεαρός ρατσιστής σκότωσε 10 άτομα — «Τρομοκρατική η επίθεση», απορρίψτε τη θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης»,  τόνισε ο Μπάιντεν — Δύσκολο να περάσει νόμος για τον έλεγχο της οπλοκατοχής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να απορρίψουν το «δηλητήριο της λευκής υπεροχής», απευθυνόμενος σε οικογένειες και σε τοπικούς αξιωματούχους στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, την πόλη όπου το Σαββατοκύριακο ένας ρατσιστής 18χρονος εκτέλεσε 10 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανούς.

«Η λευκή υπεροχή είναι δηλητήριο. Είναι δηλητήριο – πραγματικά, που διατρέχει το πολιτικό σώμα μας» είπε την Τρίτη ο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο ο νεαρός που σκότωσε εννέα Αφροαμερικανούς και έναν λευκό φύλακα ασφαλείας, ο οποίος προσπάθησε να τους προστατεύσει, υποκινήθηκε «από το μίσος» ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι «διαμέσου των μέσων ενημέρωσης, της πολιτικής και του διαδικτύου» ριζοσπαστικοποιήθηκαν «θυμωμένοι, αποξενωμένοι, χαμένοι και απομονωμένοι άνθρωποι» που κατέληξαν να πιστεύουν λανθασμένα ότι «θα αντικατασταθούν από τους άλλους, από ανθρώπους που δεν τους μοιάζουν».

Αναφερόμενος στη ρατσιστική θεωρία συνωμοσίας της «μεγάλης αντικατάστασης», την οποία πίστευε ο δράστης, ο Μπάιντεν, πολύ συγκινημένος, τόνισε: «Καλώ όλους τους Αμερικανούς να απορρίψουν αυτό το ψέμα και να καταδικάσουν όλους εκείνους που διαδίδουν τη θεωρία για να κερδίσουν εξουσία, ψήφους, χρήματα».

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, υπάρχει μια «συνωμοσία» για να μειωθεί η επιρροή των λευκών.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση και τόνισε ότι η ιδεολογία της λευκής υπεροχής «δεν έχει θέση» στην Αμερική, ενώ όσοι σιωπούν είναι «συνένοχοι». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι θα είναι δύσκολο να περάσει από το Κογκρέσο νόμος για τον έλεγχο της οπλοκατοχής αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα υποχωρήσει.

«Πρέπει να πείσω το Κογκρέσο» είπε στους δημοσιογράφους, κατά την αποχώρησή του από το Μπάφαλο, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συγγενείς των θυμάτων.

«Αυτό που θα πρέπει εν μέρει να κάνει η χώρα μας είναι να κοιταχτεί στον καθρέφτη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε πρόβλημα εγχώριας τρομοκρατίας. Είναι πραγματικό», υπογράμμισε.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: