Μπαγκλαντές: Καταδικάστηκαν σε θάνατο 16 κατηγορούμενοι που έκαψαν 19χρονη ζωντανή

Με την καταδίκη σε θάνατο των 16 κατηγορούμενων για τη φρικτή δολοφονία 19χρονης στο Μπαγκλαντές γράφτηκε ο επίλογος μιας πραγματικά φρικιαστικής υπόθεσης. Κι αν η δικαστική απόφαση απονέμει δικαιοσύνη, δεν μπορεί να φέρει πίσω την άτυχη Νουσράτ Τζαχάν Ράφι, η οποία πλήρωσε με το βαρύτερο τίμημα την απόφασή της να μην κάνει πίσω στις καταγγελίες για σeξουαλική παρενόχληση σε βάρος του διευθυντή του σχολείου της.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το Μπαγκλαντές τον περασμένο Απρίλιο, πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις.

Οι 16 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο εκπαιδευτικός και τρεις συμμαθήτριες της Νουσράτ, προσήχθησαν τον Ιούνιο ενώπιον ειδικού δικαστηρίου στην περιφέρεια Φένι.

«Η ετυμηγορία αποδεικνύει ότι κανένας φόνος δεν μένει ατιμώρητος στο Μπανγκλαντές. Έχουμε κράτος δικαίου» είπε ο εισαγγελέας Χάφεζ Άχμεντ σε δημοσιογράφους, αφού απαγγέλθηκε η ποινή στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα όπου διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κατά τις αρχές, η νεαρή παρασύρθηκε στη στέγη του κορανικού σχολείου όπου φοιτούσε στο Σοναγκάζι, στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, όπου μεγάλωσε. Οι δράστες απαίτησαν να αποσύρει τη μήνυση για σeξουαλική παρενόχληση που είχε υποβάλει στην αστυνομία εναντίον του διευθυντή του ιδρύματος. Όταν αρνήθηκε να υπακούσει, την περιέλουσαν με βενζίνη και την έκαψαν. Υπέκυψε στα τραύματά της πέντε ημέρες αργότερα, τη 10η Απριλίου. Η υπόθεσή της προκάλεσε σοκ και τεράστιο σκάνδαλο στη χώρα των 160 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. Οκτώ εξ αυτών κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι η αστυνομία τους εξανάγκασε να υπογράψουν ομολογίες ενώ κάποιοι είπαν ότι ομολόγησαν επειδή υπέστησαν βασανιστήρια.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρακολουθούσαν στενά τη δίκη, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των υποθέσεων βιασμών και σeξουαλικής παρενόχλησης στο Μπανγκλαντές. Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των γυναικών στο Μπανγκλαντές Mahila Parishad, μόλις το 3% των υποθέσεων βιασμών καταλήγουν σε καταδίκες.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: