Αχτσιόγλου: Δεσµευτικό καθήκον να ανοίξει το κόµµα στην κοινωνία

«Η κυβέρνηση της Ν∆ έχει ένα σαφές νεοφιλελεύθερο στίγμα, εµπλουτισµένο µε ακροδεξιά στοιχεία. Και το πιο σοβαρό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του οµιλία στη Βουλή ως πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι επιλογές του δεν έχουν ιδεολογικό στίγμα, αλλά είναι αυτονόητες αλήθειες» τονίζει η βουλευτής Επικρατείας και τοµεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Προσθέτει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον προοδευτικό πόλο, τονίζοντας παράλληλα πως τίποτα δεν είναι «κλειδωµένο». ∆εσµευτικό καθήκον, λέει η ίδια, είναι να ανοίξει το κόµµα στην κοινωνία.

Περιγράφει τις κρίσιµες µάχες σε Ασφαλιστικό και εργασιακά και δηλώνει ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση βρίσκεται σε εγρήγορση.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από τις εθνικές εκλογές. Πώς προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη μέρα;

Κατ’ αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια απολύτως δεσμευτική υποχρέωση να ανταποκριθεί στο καθήκον που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός, ασκώντας προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση, τόσο με την παρουσία του στη Βουλή όσο και με τη δράση του στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ανταποκριθούμε και σε ακόμα ένα δεσμευτικό καθήκον. Να ανοίξουμε το κόμμα μας στην κοινωνία και να εντάξουμε μαζικά και ενεργά στις γραμμές του όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών. Να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τους μαζικούς φορείς, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, τα κοινωνικά κινήματα.

Ξεκινάμε και θα προχωρήσουμε τη διαδικασία αυτή βασισμένοι στη δημοκρατική συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, στην αριστερή ιδεολογική ταυτότητα και φυσιογνωμία του. Ταυτόχρονα, με εμπιστοσύνη στην προοδευτική δυναμική της κοινωνίας, συντονίζουμε τα βήματά μας με τις προσδοκίες και τα αιτήματα των πολιτών για ριζικές τομές, αλλαγές και ρήξεις που θα βελτιώσουν τη ζωή τους.

Μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείτε πως έχει «κλειδώσει» ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως η μεγάλη παράταξη του προοδευτικού χώρου;

Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον προοδευτικόπόλο. Αυτό είναι δεδομένο. Παράλληλα, είναι καθαρό ότι η προοδευτική συμμαχία, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να δυναμώσει και να εκφράσει ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξή του προς ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κόμμα. Όμως τίποτα δεν είναι «κλειδωμένο».

Σε ό,τι μας αφορά, είναι επιθυμία και καθήκον μας να δημιουργήσουμε ένα σταθερό και ακλόνητο σημείο αναφοράς των προοδευτικών δυνάμεων, του κόσμου της εργασίας και των λαϊκών στρωμάτων. Και αυτό είναι μία διαρκήςπροσπάθεια. Περνάει μέσα από την άσκηση αντιπολίτευσης που υπερασπίζεται τις κατακτήσεις και στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, μέσα από τη σύγκρουση με νεοφιλελεύθερες, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές, μέσα από το μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό, μέσα από την κατάθεση προτάσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Πώς αξιολογείτε το στίγμα της νέας κυβέρνησης και το μείγμα πολιτικών που προωθεί;

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ένα σαφές νεοφιλελεύθερο στίγμα, εμπλουτισμένο με ακροδεξιά στοιχεία. Και το πιο σοβαρό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι επιλογές του δεν έχουν ιδεολογικό στίγμα, αλλά είναι αυτονόητες αλήθειες. Αυτό κατά τη γνώμη μου, είναι και το πιο επικίνδυνο. Να προσπαθείς να παρουσιάσεις τη νεοφιλελεύθερη πολιτική σου ως «κοινή λογική». Η τοποθέτηση του πρώην γενικού διευθυντή του ΣΕΒ σε ρόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου δεν είναι μια κίνηση με σαφές ιδεολογικό πρόσημο; Η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ, του ΣΔΟΕ και η ακύρωση της εγκυκλίου για χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο; Το δόγμα «νόμος και τάξη», η ραγδαία μείωση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων ως μόνο στην πραγματικότητα οικονομικό μέτρο ανακούφισης για τα επόμενα δύο χρόνια και ο χαρακτηρισμός των μεταναστευτικών ρευμάτων ως η μεγαλύτερη απειλή που επικρέμαται πάνω από τους πολίτες δεν είναι τοποθετήσεις με σαφές ιδεολογικό στίγμα; Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει δώσει το στίγμα της. Και στη βάση αυτού θα την αντιμετωπίσουμε.

Μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις περιμένετε σφοδρή σύγκρουση στο πεδίο του ασφαλιστικού και των εργασιακών με την κυβέρνηση;

Στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί κρύφτηκαν πίσω από ένοχες σιωπές για κρίσιμα ζητήματα. Κυρίως δεν απάντησαν σχετικά με το πώς θα καλύψουν το κενό των 1,8 δισ. του 2020. Τι θα κόψουν, δηλαδή, για να μειώσουντη φορολογία των επιχειρήσεων.

Στα εργασιακά η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ συνιστά πλήγμα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και στέλνει μήνυμα ενθάρρυνσης φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Θα αντιπαρατεθούμε αποφασιστικά σε αυτή την εξέλιξη και θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση για την αναβάθμιση και την ενίσχυση του ΣΕΠΕ.

Στο ασφαλιστικό τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. Η στάση του πρωθυπουργού να μην απαντά στο τι προτίθεται να πράξει, όσες φορές και να κλήθηκε, είναι, αν μη τι άλλο, προσβλητική για τους πολίτες και τη δημοκρατία. Λέει ότι θα καταργήσει το υφιστάμενο πλαίσιο, αλλά δεν λέει με τι θα το αντικαταστήσει.

Θα επιστρέψει τους ελεύθερους επαγγελματίες στις κλάσεις αυξάνοντας τις εισφορές τους; Θα ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ή και την κύρια -σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ- ασφάλιση; Αν το κάνει, αυτό σημαίνει τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και άρα θέτει σε διακινδύνευση τις σημερινές συντάξεις αλλά και τις εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα πίσω από σιωπές και μισόλογα.

Και ύστερα υπάρχουν οι ψευδείς ειδήσεις που η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διακινεί ήδη από τις πρώτες μέρες αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις. Στα τέλη Ιουνίου τα ίδια τα Ταμεία είχαν ανακοινώσει ότι οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες συνολικά (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) ήταν 107.000, μειωμένες κατά 72% σε σχέση με το 2015. Προφανώς ο υπουργός φουσκώνει τα νούμερα για να παρουσιάσει «έργο» όταν ολοκληρώσει τη θητεία του, προεξοφλώντας τις επιδόσεις του.

Από τη θέση της υπουργού Εργασίας προωθήσατε μέτρα με σημασία για το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης. Περιμένετε ανατροπές;

Ανησυχώ. Την προηγούμενη τετραετία υλοποιήσαμε μία σειρά μέτρων που νομίζω ότι ανέβασαν τον πήχη προστασίας της εργασίας: η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες, η ενίσχυση και η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. Η ΝΔ ως αντιπολίτευση τότε, υιοθετώντας απολύτως τη γραμμή του ΣΕΒ σε κάθε θέμα, αντιδρούσε στα μέτρα αυτά θεωρώντας ότι θέτουν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Με το πού ανέλαβε την κυβέρνηση ξεκίνησε μια αντίστροφη πορεία με την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι δεν έχει πει κουβέντα για την προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των μισθών στη βάση των τριετιών. Εκτός και αν η σιωπή τους δηλώνει ότι ταυτίζονται με τις θέσεις του ΣΕΒ. Είμαι ανήσυχη, λοιπόν, αλλά από την πλευρά μας είμαστε σε εγρήγορση και έχουμε πια χτίσει ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία για να ματαιώσουμε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: