Αβραμόπουλος: Το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε

Συνέντευξη στο Euronews παραχώρησε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μίλησε για την αντιπαράθεσή του με τον Ντόναλντ Τουσκ, την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στην αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πολιτική των ποσοστώσεων, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε πως «εγώ είμαι πολιτικός. Και το λέω αυτό, γιατί δεν ήρθα στις Βρυξέλλες για να ενταχθώ στην ομάδα των τεχνοκρατών. Έχω άποψη και αυτό είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη μέρα. Είπα και θα λέω πάντα την άποψή μου. Δεν λησμονώ ότι η βασική μου αποστολή είναι να προστατεύω τις συνθήκες».

Σε ερώτηση για «το αν πιστεύει ότι ο κ. Τουσκ πήρε θέση υπέρ συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως «αυτή η τάση υπάρχει στην Ευρώπη, πολλοί να δίνουν προτεραιότητα στις εσωτερικές πολιτικές, που δεν είναι απαραίτητα και εθνικές πολιτικές».

Αναφορικά με «τον κανονισμό του Δουβλίνου και το αν θα πρέπει να αλλάξει» ο επίτροπος σημείωσε ότι «το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε. Πέθανε στην πράξη. Γιατί είναι άδικο το φορτίο το μεγαλύτερο να το παίρνουν στους ώμους τους οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία».

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε έναν μόνιμο μηχανισμό, ένα μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου και προς τα εκεί κατευθύνεται και η αναθεώρηση του Δουβλίνου».

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: