Αβέβαιο το μέλλον του Μπολσονάρο μετά τη λήξη της θητείας του

Λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από την την προεδρία της Βραζιλίας για να αναλάβει ο Λούλα ντα Σίλβα, ο Ζαΐχ Μπολσονάρο παραμένει σιωπηλός για το μέλλον του ως πολίτης πλέον.

Πριν από τις εκλογές, ο ίδιος σε δραματικούς τόνους έλεγε στους οπαδούς του ότι τα πιθανά ενδεχόμενα είναι τρία: σύλληψη, θάνατος και μια δεύτερη προεδρική θητεία. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη, σημειώνει το Associated Press.

Οπαδοί του πάντως είχαν προσπαθήσει να εκβιάσουν καταστάσεις σε αυτή τη μεταβατική περίοδο μετά τις εκλογές και πριν παραδώσει στον νέο πρόεδρο. Μεταξύ άλλων είχαν κατασκηνώσει έξω από στρατόπεδα ζητώντας από τον στρατό (που είχε ενδυναμωθεί επί Μπολσονάρο) να επέμβει για να κρατήσει τον πρόεδρό του στην εξουσία. Λίγοι πλέον πιστεύουν ότι δεν θα τους απογοητεύσει.

Παρά ταύτα, ο ακροδεξιός πρόεδρος έδωσε εντολή στον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου να συντονίσει τη διαδοχή, ενώ έσπευσε να αδειάσει το προεδρικό μέγαρο από τα προσωπικά του είδη.

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα παραστεί στην ορκωμοσία για να παραδώσει την ταινία που κατά παράδοση φέρει ο νέος ηγέτης. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1985, στο τέλος μιας δικτατορίας που κράτησε πάνω από δύο δεκαετίες.

Πιθανόν είναι, συνεχίζει το Associated Press, ότι ο Μπολσονάρο θα αναλάβει έμμισθη θέση στο κόμμα του, το Φιλελεύθερο Κόμμα, που κατέχει την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία και -φυσικά- αντιτίθεται στον Λούλα και τις πολιτικές του. Ωστόσο, πολλοί είναι και αυτοί στο (γενικά κεντρώο) κόμμα που δεν συμμερίζονται τις θέσεις του Μπολσονάρο.

Τον -σε λίγες ημέρες τέως- πρόεδρο περιμένει και η Δικαιοσύνη για όσα κατά καιρούς είχε δηλώσει για τα εμβόλια του κορωνοϊού και άλλες παρατυπίες. Χωρίς την ασυλία του προεδρικού αξιώματος είναι πιθανόν ότι θα εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη μια πιθανή επιστροφή στις εκλογές του 2026.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: