AUKUS: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να βλετιώσουν το κλίμα με τη Γαλλία – Συναντήσεις «ανακωχής» ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν

Στο Παρίσι ο Μλίνεν για συνομιλίες με Γάλλους αξιωματούχους με κσοπό την εξομάλυνση των σχέσεων ύστερα από μια περίοδο ψυχρότητας

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η κόντρα με τη Γαλλία, μετά τη συμφωνία AUKUS για τα υποβρύχια, κορυφαίοι Αμερικανοί διπλωμάτες θα μεταβούν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για να διεξάγουν συνομιλίες

Τον περασμένο μήνα, υπενθυμίζεται, το Παρίσι ανακάλεσε πρεσβευστές σε ΗΠΑ και Αυστραλία. χαρακτηρίοζοντας την κίνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, μαχαιριά στην πλάτη.

Η Γαλλία, αφότου έμεινε εκτός παιχνιδιού λόγω της AUKUS, έχοντας χάσει πάνω από 50 δισ. από τη συμφωνία των 12 υποβρυχίων που δεν υπογράφηκε με την Αυστραλία, προχώρησε δηλώσεις οργής, ένω έσπευσε να ακυρώσει εκδηλώσεις οι οποίες απέτιαν φόρο τιμής στην αμερικανογαλλική φιλία.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής Φιλίπ Ετιέν ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ότι επέστρεψε στην Ουάσινγκτον βγάζοντας φωτογραφία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο σύμβουλος για το Κλίμα, Τζον Κέρι, επισκέφθηκαν το Παρίσι τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των εργασιών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Μπλίνκεν θα έχει, επίσης, συνάντηση με κλιμάκιο του γαλλικού ΥΠΕΞ, ώστε να τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως η ενδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ -Γαλλίας, η ασφάλεια στην περιοχή του Ινδο — Ειρηνικού, η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, όπως και το κλίμα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: