AUKUS: Ο Μόρισον δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Μακρόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

«Δεν υπάρχει ευκαιρία για αυτό την παρούσα στιγμή. Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψει ευκαιρία εν καιρώ», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι δεν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, μετά την ακύρωση από την Καμπέρα ενός συμβολαίου αγοράς υποβρυχίων από γαλλική εταιρεία ύψους μεγαλύτερου των 50 δισεκ. ευρώ.

Η Καμπέρα ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία Naval Group για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων και θα αγοράσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ αφού σύναψε σύμφωνο ασφαλείας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.

Η ακύρωση του συμβολαίου προκάλεσε την οργή της Γαλλίας η οποία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την επιθυμία να συνομιλήσει με τον Μακρόν για να αμβλύνει την ένταση, ο Μόρισον δήλωσε ότι δεν θα έχει ξεχωριστή διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.

«Δεν υπάρχει ευκαιρία για αυτό την παρούσα στιγμή. Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψει ευκαιρία εν καιρώ», εξήγησε ο Αυστραλός πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όταν ρωτήθηκε αν θα συνομιλήσει με τον Μακρόν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν χθες, Δευτέρα, την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία, κάτι που ενδέχεται να πλήξει τις πιθανότητες της Αυστραλίας να συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το μπλοκ.

Η Αυστραλία και η ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιήσουν τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας στις 12 Οκτωβρίου. Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Νταν Τίχαν δήλωσε χθες ότι εκτιμά πως οι συνομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο, παρά την οργή της Γαλλίας.

Ο Μόρισον θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν και Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προτού μεταβεί στην Ουάσινγκτον για μια σύνοδο με τις χώρες της ομάδας Quad – Ινδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Αυστραλία—αργότερα αυτή την εβδομάδα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: