Αθώοι οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι που έκαναν χρήση τερματικών mypos

Αθώοι ελλείψει δόλου, κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου δύο επιχειρηματίες της Ρόδου (από το σύνολο των 55 εις βάρος των οποίων έχουν σχηματιστεί κατηγορητήρια), που έκαναν χρήση τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες myPOS, τα οποία είχαν κατασχεθεί από επιτελείς της ΔΟΥ Ρόδου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο

Οι δύο επιχειρηματίες κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα για παράβαση του άρθρου πρώτου §§ 4, 10β’ και 14 της από 18-7-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’/84/18-7-2015), που κυρώθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 4350/2015, κατ’ εξακολούθηση

Στην υπόθεση, που απασχόλησε χθες το δικαστήριο, ο πρώτος κατηγορούμενος, εφέρετο κατά το χρονικό διάστημα από 2-11-2015 έως 11-12-2015 και κατά το χρονικό διάστημα από 19-7-2015 έως 21-2-2016 , με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, να προέβη σε μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, ενώ αυτό απαγορεύεται, με την κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, η εκκαθάριση των οποίων πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται εκτός Ελλάδος σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών.

Συγκεκριμένα, ως διαχειριστής επιχείρησης στη Ρόδο, πραγματοποίησε κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα 9 συναλλαγές με πελάτες της συνολικής χρηματικής αξίας 183,16 ευρώ με την χρήση μίας τερματικής συσκευής αποδοχής πληρωμών wmyPOS», η οποία ήταν συνδεδεμένη σε τραπεζικό λογαριασμό της στην Τράπεζα SATABANK PLC στην Μάλτα, όπου και πιστώνονταν το ανωτέρω αντίτιμο των συναλλαγών.

Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Αποστολάς.

Η πρώτη απαλλαγή με το ίδιο σκεπτικό επιχειρηματία υπήρξε μόλις πρόσφατα και αφορούσε όμοια συναλλαγή με το ίδιο τερματικό ποσού 400 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος είχε εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο κ. Ακη Δημητριάδη.

Θυμίζουμε ότι οι έλεγχοι είχαν διενεργηθεί σε 113 επιχειρήσεις του νησιού, κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα, που εμπορεύονται τουριστικά είδη, οι οποίες είχαν συμβληθεί με την εταιρεία.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις των τερματικών και αντιγράφων συμβάσεων ή αλληλογραφίας με την εταιρεία και πλέον φέρονται να παρέβησαν την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls.

Θυμίζουμε πάντως ότι η εταιρεία ADP Development A.E., εκπρόσωπος στην Ελλάδα των ξένων τερματικών myPOS, που βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας, για την λειτουργία των μηχανημάτων υπεραμύνεται της νομιμότητας στην λειτουργία και διάθεσή τους επικαλούμενη κυρίως διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και τις προβλέψεις της Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, που δεν φέρονται να την αφορούν.

Πέραν τούτου ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή δεν την αγγίζουν καθώς οι επιχειρηματίες ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις για τα πωλούμενα από αυτούς είδη.

Η εταιρεία επεσήμανε ότι πωλεί στην Ελλάδα τα τερματικά «myPOS», που αποτελούν καθ’ όλα νόμιμο χρηματοπιστωτικό προϊόν Ευρωπαϊκής Τράπεζας που εδρεύει στη Μάλτα.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: