Ασυνήθιστα κρύα για την εποχή τα νερά των ελληνικών θαλασσών

Σύμφωνα με δορυφορικές εκτιμήσεις τις οποίες επικαλείται η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), φέτος, στις ελληνικές θάλασσες και γενικότερα στη Μεσόγειο, καταγράφονται πιο χαμηλές από τις συνηθισμένες για την εποχή θερμοκρασίες.

Εκτιμάται ότι την Τετάρτη η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας (SST) κυμαινόταν μεταξύ 16 και 17 βαθμούς Κελσίου στο Βόρειο Αιγαίο, στους 18 – 19 βαθμούς Κελσίου στο Νότιο Αιγαίο και περί τους 16 – 17 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο.

Αυτές οι θερμοκρασίες είναι περίπου έναν με δύο βαθμούς Κελσίου κάτω από τις κανονικές τιμές για το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου.

Οι επιστήμονες της μετεωρολογικής υπηρεσίας του ΕΑΑ επισημαίνουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι στη χώρα μας επηρεάζουν και τη θάλασσα με μια χρονική διαφορά μερικών ημερών, οδηγώντας σε αρνητική απόκλιση μετά από πολλούς μήνες το 2018 και τις αρχές του 2019, όποτε η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στη χώρα μας κυμαινόταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 11 ετών.

Να αναφέρουμε, βέβαια, ότι γενικά στη λεκάνη της Μεσογείου οι δορυφορικές παρατηρήσεις που υπάρχουν στη διάθεση των επιστημόνων από το 1982 μέχρι σήμερα, δείχνουν μικρή αλλά σταθερή άνοδο της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας κάθε χρόνο, ακολουθώντας την υπερκείμενη ατμόσφαιρα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας είναι περίπου δύο βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το 1982.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: