Αστρονόμοι «έχασαν» μια Μαύρη Τρύπα από μακρινό γαλαξία

Η θέση κάποιας Μαύρης Τρύπας προσδιορίζεται, πολύ θεωρητικά, από το «περίγραμμά της» καθώς η ίδια παραμένει αόρατη, ακριβώς επειδή το βαρυτικό της πεδίο είναι πανίσχυρο και δεν επιτρέπει ούτε καν στην ακτινοβολία να τη διαπεράσει. 

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν οι οποίοι διερευνούν το σύμπαν, το γεγονός ότι ένας μακρινός γαλαξίας δεν διαθέτει κάποια Μαύρη Τρύπα στο κέντρο του. Πιο συγκεκριμένα, στο γαλαξία με την κωδική ονομασία A2261-BCG, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 2,6 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τον πλανήτη μας, δεν εντοπίζεται Μαύρη Τρύπα.

Κανονικά, όπως συμβαίνει με αμέτρητους άλλους γαλαξίες, πιθανώς και σε αυτόν που ανήκει η Γη, στον πυρήνα βρίσκεται μια «έκταση» (στην πραγματικότητα είναι χωρόχρονος), με ασύλληπτη πυκνότητα μάζας, αυτό που ονομάζεται Μαύρη Τρύπα. Υπολογίζεται ότι αυτή που θα έπρεπε να έχει ο A2261-BCG αλλά για κάποιο λόγο… χάθηκε, θα είχε μάζα πολλαπλάσια του Ήλιου, από 3-100 δισ. φορές μεγαλύτερη.

Η θέση κάποιας Μαύρης Τρύπας προσδιορίζεται, πολύ θεωρητικά, από το «περίγραμμά της» καθώς η ίδια παραμένει αόρατη, ακριβώς επειδή το βαρυτικό της πεδίο είναι πανίσχυρο και δεν επιτρέπει ούτε καν στην ακτινοβολία να τη διαπεράσει. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν χρησιμοποίησαν τα δεδομένα του Chandra X-ray, ενός από τα πιο δυνατά τηλεσκόπια της NASA. Το Chandra X-ray βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και, σαν τεχνητός δορυφόρος παρατήρησης, ανιχνεύει σήματα σε μορφή ακτίνων Χ από πολύ μακρινούς πλανήτες.

Σε ό,τι αφορά όμως στον A2261-BCG, ούτε το Chandra X-ray δεν κατόρθωσε να διακρίνει τη Μαύρη Τρύπα, οδηγώντας τους ερευνητές να υποθέσουν ότι έχει συμβεί κάτι εντελώς αλλόκοτο: Αναπτύσσοντας ταχύτητα διαφυγής περί τα 5.000 το δευτερόλεπτο, η Μαύρη Τρύπα του συγκεκριμένου γαλαξία απλώς μετακόμισε. Ο Καϊχάν Γκουλτέκιν, αστροφυσικός στο Μίσιγκαν ισχυρίζεται ότι «η συγκεκριμένη Μαύρη Τρύπα ‘δραπέτευσε’ από τον γαλαξία της και πλέον βρίσκεται, πιθανότατα, στη διαγαλαξιακή ύλη. Εκεί όμως δεν υπάρχει αρκετή ύλη ώστε να αναδείξει την ύπαρξή της».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: