Αστεροσκοπείο Αθηνών: Η πυρκαγιά στη Θάσο έκαψε 2.770 στρέμματα – Το 84% ήταν δάσος

Η Επιχειρησιακή μονάδα Διαστημικών Εφαρμογών και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτιμά ότι η καμένη έκταση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στην Λεύκη Θάσου στις 10 Αυγούστου ήταν περίπου 277 εκτάρια ή 2.770 στρέμματα.

Συνολικά, οι καμένες εκτάσεις που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 είναι 267 εκτάρια ή 2.670 στρέμματα.

Εκτιμάται ακόμη από τη μονάδα του Αστεροσκοπείου ότι, με βάση στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus EU, οι καμένες εκτάσεις αφορούν κατά 84% δασική έκταση και κατά 16% συνδυασμό θαμνώδους ή/και ποώδους βλάστησης.

Σήμερα, Παρασκευή, οδηγήθηκε στον ανακριτή στην Καβάλα ο 65χρονος που έχει συλληφθεί για τη φωτιά στη Θάσο.

Κατά την είσοδό του στο Δικαστικό Μέγαρο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «έβαλε τη φωτιά για να γελάει» ενώ όπως επισημαίνεται στην ΕΡΤ, πιθανότατα η διάθεσή του ήταν περιπαικτική καθώς ακόμα και σήμερα αρνείται τις κατηγορίες.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξησε βαθμό κακουργήματος. O 65χρονος εμφανίστηκε στις αρχές με παρουσία δικηγόρου από την Κομοτηνή. Όλα θα εξαρτηθούν από την έρευνα αλλά και από όσα θα πει ο ίδιος στις αρχές αφού κανείς δεν γνωρίζει εάν η «ομολογία» μπροστά στις κάμερες ήταν για να ειρωνευτεί τους δημοσιογράφους ή εάν το εννοούσε πραγματικά.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη (16.8.2022) ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας άσκησε στον κατηγορούμενο ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και του απήγγειλε την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: